V zadnjem času postajajo vedno bolj priljubljene zavese za prhanje iz najlona, saj so lahke in niso drage. Na voljo so številni stili in potiski, tako da zlahka najdete takšne, ki se povsem ujemajo z opremo in dekoracijo kopalnice. Najlonske zavese so hkrati enostavne za čiščenje, operete pa jih lahko celo v pralnem stroju.

Plastične zavese

Tisti z omejenim proračunom najbrž želite poseči po plastičnih zavesah, saj so najcenejše in najbolje prodajane, zato obstajajo v široki paleti barv in motivov. Vendar pa takšne zavese niso ravno najpametnejša naložba, saj čez čas razpokajo in postanejo trde. Plastiko zaves iz PVC-ja namreč proizvajalci zmehčajo z zdravju nevarnimi ftalati (motilci hormonov) in klorom – kot posledica pa nastane dioksin, trdovratna rakotvorna kemikalija.

kopalniska_zavesa_2.jpg

Veliko izdelovalcev kopalniških zaves in drugih plastičnih izdelkov se je odločilo, da zaradi tega v svoje proizvode vključi okolju prijazen material PEVA (polietilen vinil acetat). To je pravzaprav vinil brez klora, s katerim nadomestijo PVC. Ampak na tem mestu naj opozorimo, da PEVA zato še ni popoln material, ker še vedno vsebuje kup nepreizkušenih kemikalij.

kopalniska_zavesa_1.jpg

Zavese iz tkanine

Kopalniške zavese iz tkanine so ravno tako priljubljena izbira. Običajno so izdelane iz bombaža ali mešanice poliestra. Tovrstne zavese so znane po tem, da vpijejo vlago, zaradi česar so jih nekateri proizvajalci premazali z vodoodpornim slojem, ki zmanjšuje absorbiranje vodnih kapljic. Vseeno pa takšne zavese za prhanje vsebujejo nezdrave kemikalije, s katerimi obdelajo material. Kot alternativno rešitev lahko izberete zavese iz konoplje, ki imajo izredno pohvalne lastnosti, a so za zdaj še precej drage.