Kako močna naj bo svetloba?

Svetilke z običajno količino vatov dajejo terasi močno osvetlitev, ki odganja vsiljivce in nam omogoča, da se ne spotikamo, ko se ponoči vračamo domov. Vendar pa so takšne luči premočne za dobro počutje, ko hočemo le uživati na terasi. Za večino večernih dejavnosti na terasi zadostuje nežnejša svetloba. Lahko kombiniramo šibkejša svetila z močnejšimi ali pa si omislimo regulacijska stikala, s katerimi bomo lažje prilagajali jakost svetlobe trenutnim željam.

outdoor_patio_lighting_gg1_495x367.jpg

Tipi svetilk

Če ste ekološko ozaveščeni in želite varčevati z energijo, si lahko omislite solarne svetilke. Te se čez dan polnijo s sončno energijo, da lahko ponoči svetijo.

_1270305995.jpg

Lahko si omislite vrtne svetilke na tleh ali svetilke na steni, poseben čar pa dajo terasi tudi namizne lučke. Luči na terasi so lahko tudi vgradne, stenske ali talne. Talne nam osvetljujejo pot ali stopnice in lahko spominjajo na tlakovce. Luči so lahko tudi v obliki reflektorjev, tako da jih poljubno obračamo. Okolico hiše lahko okrasimo tudi z lučmi, ki so kot praznične lučke na novoletni jelki in jih lahko obesimo na drevo.

deck_lights3.jpg

Ceneje je, če si kupite kar komplet luči skupaj s kabli in priključki.

Postavitev

Svetila postavite na mesta, kjer bodo osvetljevala prostor, ne bodo pa svetila v oči. Če so usmerjena od zgoraj navzdol, lepo osvetljujejo pot ali dekorativne elemente. Luči lahko tudi ''skrijete'' za prepreke, na primer rastline. Za estetsko osvetlitev rož uporabite pisane lučke, ki naj ne bodo premočne. Svetloba je lahko usmerjena tudi na steno za drevesi, grmovnicami in rožami, da poudari njihovo silhueto.