1. Oglejte si, kaj vse je treba postoriti, in si to nekam zabeležite. Nato opravila prepišite na list večjega formata in ga obesite na vidno mesto.
2. Preglejte pošto in vse, česar ne potrebujete, vrzite stran ali reciklirajte. Ne potrebujete rezalnika papirja – dokumente z osebnimi podatki preprosto strgajte na majhne koščke.
3. Določite mesta, kamor boste odlagali pošto in ključe. Zelo priročni so odlagalniki pošte z več pregradami, s katerimi lahko ločite pomembno pošto od nepomembne. Za ključe kupite posebne kljukice, na katere jih obesite ali pa jih dajajte v posebno posodico.

key_letter.jpg

4. Pod odlagalnik pošte ali poleg njega postavite majhen koš za odpadke.
5. Pospravite vse papirje s kuhinjskih pultov. Neplačane račune in pomembnejšo pošto dajte v odlagalnik pošte, vse, česar ne potrebujete več, pa vrzite stran. Izmed otroških risbic, ki se valjajo naokoli, izberite najboljši dve in ju pritrdite na hladilnik.
6. Vse člane družine naučite novega sistema za pošto in ključe, tako da nobena kuverta ne bo več zašla na mizo ali pult. Vsa reklamna pošta gre v reciklažo, druga pošta pa v odlagalnik.
7. Pospravite vse praznične okraske. Dajte jih v škatlo in jo dobro označite, tako da jo boste takoj našli, ko jo boste potrebovali za naslednjo sezono.
8. V kuhinji pripravite škatlo, v katero boste odložili stvari za Rdeči križ ali Karitas.
9. Lotite se pospravljanja kuhinjskih omar in predalov.
10. Vso posodo, ki je niste uporabili več kot 12 mesecev, odložite v škatlo za Rdeči križ ali Karitas.
11. Tokrat so na vrsti kozarci. Vse stekleničke za dojenčke, plastične kozarce in redko uporabljene kozarce, ki niso del seta, podarite. Uničene dele stekleničke za dojenčke ter okrušene in počene kozarce vrzite v zabojnik za steklo.

gallop_0667.jpg

12. Uporabljate vse gospodinjske pripomočke? Raje jih podarite komu, ki mu bodo prišli prav, namesto da se vam na njih samo nabira prah.
13. Na vrsti so začimbe. Organizirajte jih bodisi po abecednem vrstnem redu bodisi po vrsti (npr. italijanske začimbe, začimbe za žar…). Tiste, ki jim je potekel datum uporabe, vrzite stran, saj so izgubile aromo.
14. Imate preveč vaz za rože? Neuporabljene podarite Rdečemu križu ali Karitasu.
15. Uredite konzervirana živila.
16. Odprite hladilnik. Vrzite ven vse, kar je v njem že zelo dolgo časa. Če živil niste zaužili do zdaj, jih verjetno nikoli ne boste. Držite se osnovnega pravila – doma zamrznjena hrana je užitna še od 3 do 6 mesecev po zamrznitvi.
17. Odstranite vse odvečne obešalnike iz omare, enako naj storijo tudi drugi družinski člani.

closet3.jpg

18. Z oblačil odstranite vse plastične vrečke iz kemične čistilnice, enako naj storijo tudi drugi družinski člani. Vrečke namreč vsebujejo kemikalije, ki lahko poškodujejo oblačila in ogrozijo zdravje majhnih otrok.
19. Poberite vsa oblačila z dna omar in s tal sobe. Pospravite jih ali pa jih dajte v košaro za perilo.
20. Pojdite skozi svojo kolekcijo pasov. Če katerega izmed njih niste nosili več kot leto dni ali pa vam ni več prav, ga odložite v škatlo za Rdeči križ ali Karitas.
21. Preglejte puloverje in majice. Če jih niste nosili več kot leto dni ali pa vam niso več prav, jih podarite.
22. Zdaj so na vrsti čevlji. Če katerih izmed njih niste nosili več kot leto dni ali pa vam niso več prav, jih prav tako podarite.
23. Podarite tudi pet oblačil, ki jih niste nosili več kot leto dni.
24. Pospravite nočne omarice in pobrišite prah. Stran vrzite nepomembne papirje, reciklirajte stare revije, knjige pa položite nazaj na knjižno polico.
25. Na pisalno mizo položite kozarec za drobiž.
26. Preglejte spodnje perilo in nogavice. Stran vrzite vse neuporabne kose (kot so strgane spodnjice ali luknjaste nogavice), druge pa lepo zložite in položite na njihovo mesto.

sesalnik2.jpg

27. Pospravite pod posteljo. Če ste še posebno motivirani, obrnite žimnico.
28. Stran vrzite vse toaletne izdelke in vso kozmetiko s pretečenim rokom uporabe.
29. Znebite se vseh izdelkov za lase, ki jih niste uporabili pol leta.
30. Škatlo s stvarmi, ki jih podarjate, odnesite v zbirni center Rdečega križa ali Karitasa.

Zdaj pa se potrepljajte po hrbtu za vse opravljeno delo.