Zmanjšajte temperaturo grelnika tople vode

Če boste le za nekaj stopinj zmanjšali temperaturo tople vode v vašem domu, lahko na koncu meseca prihranite kar nekaj evrov, ki bi jih drugače porabili za ogrevanje vode. Med prhanjem verjetno sploh ne boste opazili razlike, a sprememba se bo poznala v vaši denarnici.

Zmanjšajte temperaturo centralne napeljave

Prav tako lahko za stopinjo ali dve zmanjšate temperaturo centralne napeljave, saj vam ni treba po stanovanju hoditi v kratki majici, ampak si raje oblecite pulover, da ne boste opazili razlike v temperaturi. Vsaka stopinja šteje.

e_central_heating_thermostat.jpg

Ponoči zagrnite zavese

V prav vseh bivalnih prostorih imejte čez noč vedno zagrnjene težke zavese, da zadržite toploto v notranjosti doma. Pri tem pazite, da zavese ne prekrivajo radiatorjev. Zjutraj jih ponovno odgrnite in v prostore spustite naravno svetlobo.

Nastavite termostatski ventil na radiatorju

V vseh prostorih poskrbite, da so na radiatorjih vgrajeni termostatski ventili, s katerimi lahko uravnavate temperaturo v sobi. Po potrebi izključite radiatorje v tistih sobah, ki jih uporabljate manj pogosto.

e_termostat_valve.jpg

Umaknite pohištvo in radiatorjev ne prekrivajte

Verjetno že vsi prav dobro veste, da pohištva ne smemo postavljati direktno pred radiatorje, pa vendar se včasih še vedno kak kos znajde pred njimi in ovira njihovo delovanje. Zato na hitro preglejte vse sobe in radiatorje ter odstranite brisače, oblačila in odvečno pohištvo s poti, saj boste tako izboljšali pretok toplega zraka.

Ne kopajte se, ampak se prhajte

Namesto kopanja v kopalni kadi se raje oprhajte, saj boste tako porabili manj tople vode. Če se užitkom namakanja v kadi vseeno ne morete odreči, pa jo napolnite le do manj kot polovice oziroma toliko, kolikor vode zares potrebujete.

Kopalne kadi ne izpraznite takoj

Po končanem kopanju kopalne kadi ne izpraznite takoj, temveč počakajte, da se voda počasi ohladi in v prostor spusti vso paro. Kopalnico boste tako dodatno ogreli; če odprete vrata, pa bo topla para dospela tudi do drugih predelov doma.

e_vroca_kopel.jpg

Ponoči ugasnite gretje

Centralno napeljavo ponoči ugasnite, ker je med spanjem ne potrebujete. Ugasnite jo približno pol ure, preden greste spat, in jo nastavite, da se prižge okoli petnajst minut prej, preden običajno vstanete.

Zapirajte okna in vrata

Nikar ne puščajte po nepotrebnem odprtih oken ali vrat, saj boste tako izgubili veliko toplote. Okna in vrata vedno dobro zaprite, po možnosti pa jih tudi dodatno zatesnite z zvito brisačo ali drugim kosom blaga, ki ga namestite pod okvir.