Po navadi lahko že z enim pogledom ugotovimo, ali izbrana kombinacija barvnih tonov deluje skladno ali ne. Kako torej lahko v prvi vrsti prepoznamo in se uspešno izognemo najpogostejšim napakam?

Prvo pravilo: ne uporabljajte preveč barv

Za začetek izberite barvno paleto, sestavljeno iz največ treh do petih barv. To je lahko tudi monokromatska barvna shema v različnih tonih iste barve, na primer zelene, ali pa izberete nekaj najljubših komplementarnih barv. Izognite se nadaljnjemu dodajanju drugih barv, saj bo prostor videti prenatrpan in zmeden.

prevec_barv_v_eni_sobi_2.jpg

Drugo pravilo: odtenkov ne poskušajte uskladiti

Ne glede na to, kako zelo se potrudite, vam po vsej verjetnosti ne bo uspelo prenesti izbranega odtenka barve z ene površine na drugo. Ko imate v rokah kos tkanine in želite najti preprogo, ki jo bo krasila natanko enaka barva, je to skoraj nemogoča naloga. Namesto tega raje poiščite barvne tone, ki dopolnjujejo podobo tkanine - ki so nekaj odtenkov svetlejši ali temnejši od barve tkanine.

Tretje pravilo: ne uporabljajte napačnih barv

Se sprašujete, kako sploh lahko prostor ovijete v napačne barve? Preprosto: nekatere barvne palete delujejo bolje v nekaterih sobah kot v drugih. Seveda to ne pomeni, da nikoli ne smete uporabiti rumene barve v spalnici, ampak da morda ne boste dosegli tako pomirjujočega učinka, kot ste si sprva želeli. V spalnici raje izberite hladne in pomirjujoče odtenke, medtem ko toplejše in bolj vpadljive barve bolj pristajajo kuhinji.

napaka_rumena_spalnica.jpg

Četrto pravilo: ne izberite le »varnih« barv

Za izbrane tone se ne odločite le zato, ker so varna izbira, temveč raje posezite po določeni barvi zaradi tega, ker vam je všeč ali ker pripomore k splošnemu vzdušju v prostoru. Veliko ljudi namreč na koncu izbere dolgočasne nevtralne ali pastelne barve samo zato, ker so preverjena izbira.

Peto pravilo: ne zanemarite vpliva razsvetljave

Poleg zgoraj naštetega ne prezrite osvetlitve v prostoru, saj ima tudi razsvetljava pomembno vlogo pri dekoraciji in dizajnu prostorov. Povsem enak dizajn razsvetljave lahko izboljša videz enega prostora in barv v njem, a uniči zasnovo druge sobe. Količina in vrsta svetlobe, ki jo določen prostor potrebuje, se namreč razlikujeta, ker imajo nekateri prostori več oken, spet drugi pa zaradi namembnosti denimo zahtevajo obilico hladne in svetle razsvetljave.

Več primerov pravilne uporabe barv v prostorih si lahko ogledate v naši fotogaleriji.