Neskončna možnost izbire

Če radi vzgajate svojo zelenjavo, zelišča ali rože, ni nujno, da vedno posežete po enakem semenu. Obstaja namreč ogromna izbira različnih semen, le znati jih morate poiskati. Na spletu boste našli veliko katalogov, ki ponujajo pestro izbiro. Ste vedeli, da samo za paradižnik obstaja 40 različnih semen? Za vzgajanje rastlin ne potrebujete tople grede. Zadostujejo okenske police, kamor dospe veliko sončne svetlobe, ali fluorescentne luči ter nekaj pripomočkov.

semena.jpg

Kdaj začeti?

Ko imate semena, se morate odločiti, kdaj jih boste posadili na vrt. Te podatke boste dobili na vrečki s semeni ali v vrtnarskem priročniku, lahko pa povprašate tudi vašega vrtnarskega prijatelja. Paradižnik denimo potrebuje toplo vreme, solata pa bolje raste pri nižjih temperaturah in jo lahko posadimo prej, a ne, dokler zunaj še zmrzuje, saj zmrzali večina vrtnin ne prenaša najbolje. Pri sajenju je bolje biti bolj zadržan in počakati kak dan dlje.

Potrebno orodje

Za sajenje boste potrebovali lončke, zemljo in semena. Lahko uporabite kateri koli lonček, ki drži zemljo in vodo (zelo ekološki so tisti iz šote ali kompostiranega kravjeka), obvezno pa moramo na njegovem spodnjem delu narediti nekaj luknjic, da bo lahko odvečna voda odtekla ven. Lončke s posajeno rastlino potisnite v zemljo (priporočljivo je, da jih ob spodnji strani malce pretrgate, da se korenine lažje vpnejo v zemljo). Pazite, da so lončki v celoti prekriti z zemljo, sicer se lahko zgodi, da bo vlaga prehitro izparevala skozi njihov zgornji del.

Edino orodje, ki ga na še potrebujete pri sajenju, je nekaj, s čimer boste v zemljo naredili luknjico in s tem prostor za rastlino (svinčnik bo čisto dober), razpršilnik vode, s katerim boste navlažili novo posajeno rastlino ter kanglico za zalivanje, s katero boste nežno zalivali mlade rastline. Priporočljivo je, da posode prekrijete s polivinilom, dokler seme ne pokuka ven, saj se tako v njem ohrani veliko več vlage. Pod (še ne) zakopane lončke ne pozabite podstaviti posode, v katero se bo med zalivanjem stekala odvečna voda. Po 15 minutah posodo izpraznite, da rastline ne bodo prepojene z vodo.

semena1.JPG

Prst

Semena in sadike so lahka tarča za bolezenske organizme, zato poskrbite, da jih boste posadili v čisto in lahko zemljo, ki bo zadrževala nekaj vlage, obenem pa bo voda iz nje odtekala brez težav. Vrtna prst po navadi ni najboljša ideja – je pretežka, vsebuje pa lahko tudi patogene organizme, ki lahko okužijo vaše sadike. Uporabite komercialno mešanico za vzklitje semena. Ta namreč vsebuje šoto in perlit (majhne koščke čiste mineralne (vulkanske) kamnine, ki zrahljajo teksturo mešanice – z njim občutno izboljšamo zračnost, saj lahko korenine absorbirajo veliko več nujno potrebnega kisika.

Perlit tudi zadržuje vlago in jo enakomerno oddaja v zemljo - ravno toliko, kot jo potrebuje rastlina.). Organske mešanice lahko vsebujejo tudi kompost. Nekateri vrtnarji uporabljajo mešanico šote in gradbenega peska. Pred sajenjem mešanico zmočite, tako da bo na dnu enakomerna vlažna, a ne mokra. Če boste uporabili lončke iz šote ali kravjekov, jih pred sajenjem namočite v vodo.

Sajenje

Pri sejanju zelo majhnih semen, kot so begonijina, posujte ščepec semena po površini zemlje v lončku. Ne potiskajte ga v mešanico, ampak ga na lahko prekrijte s tanko plastjo fine šote ali maha in ga dobro navlažite. Pri sejanju večjih semen v vsak lonček naredite tri ali štiri luknjice. Globino preverite na vrečki s semeni. Seme položite v vsako luknjico, nato pa ga prekrijte in dobro navlažite.

semena_rastlin.jpg

Skrb za rastline

Skrbite, da bo prst enakomerno vlažna, dokler seme ne vzklije in sadike ne začnejo rasti. Prst ne sme biti mokra ali suha. Če imate lončke na okenskih policah, jih vsak dan obrnite za četrtino, da bodo rastline razvile ravno steblo. Če jih gojite pod fluorescentnimi lučmi, postavite lončke tako, da bo zgornji del rastline le nekaj centimetrov pod lučmi.

Ko bodo rastline rasle, boste morali ali znižati lego lončkov ali pa dvigniti luči. Luči pustite prižgane od 12 do 16 ur na dan. Rastline boste morali tudi hraniti, saj lahka sejalna mešanica vsebuje zelo malo ali nič hranil. Dobro gnojilo za sadike je tekoče gnojilo iz rib ali morskih alg, razredčeno na polovico količine, ki je zapisana na embalaži. Nahranite jih enkrat na teden.

Ko bodo sadike visoke nekaj centimetrov, preverite, če imajo dovolj prostora za rast. Razredčite večje rastline, kot so paradižnik in paprike, tako da bo v enem lončku samo ena rastlina. Manjše oziroma tiste, ki jih boste uporabili mlade, potrebujejo manj redčenja.

Na vrtu

Spomladi, ko se zunaj otopli, rastline preselite na vrt. Kdaj je pravi čas za to, je odvisno od tega, kako dobro določena rastlina prenaša mraz. Večina vrtnin zmrzali ne prenaša najbolje. Pri sajenju je bolje biti bolj previden in počakati kak dan dlje. Svoje rastline redno zalivajte, hranite in odstranjujte plevel, predvsem pa uživajte v opazovanju njihovega razvijanja.