Letošnji sejem je bolj pregleden kot prejšnja leta, saj so organizatorji še bolj združili podjetja po sklopih glede na njihovo dejavnost oziroma ponudbo. Na več kot 24.000 kvadratnih metrih razstavnih površin si tako lahko obiskovalci vse do nedelje ogledajo ponudbo stavbnega pohištva, izdelke za notranjo opremo, urejanje vrta in okolice, montažne hiše, gradbene materiale in proizvode, opremo za vse vrste ogrevanja in hlajenja doma, fotovoltaične sisteme, pripomočke za tehnično varovanje nepremičnine in okolja ter ne nazadnje ponudbo storitev, inženiringa in literature s področij nepremičninskega posredništva, arhitekture, zavarovanja, razvojnih inovacij in drugo.

S svečano otvoritvijo odprli vrata sejma

Sejem pod sloganom Ključne rešitve za varčno, varno in trajno/-stno gradnjo je na slavnostni otvoritvi svečano odprl mag. Radovan Žerjav, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. V svojem nagovoru je zbrane opozoril, da »tudi zaostrene gospodarske okoliščine lahko usmerjajo razvoj na novo pot, k širšemu razmišljanju, namesto pristopanja po že uhojeni poti.« V tej luči je toplo pozdravil »zeleno« usmerjenost letošnjega sejma in poudaril, da je okoljska ozaveščenost proizvajalcev, graditeljev in uporabnikov stavb jasna smernica, ki je ne smemo zgrešiti, če nam ni vseeno za naš zrak in seveda naš planet. »V času gospodarske krize je treba preučiti nove razvojne priložnosti tudi v tej zeleni perspektivi: energijska varčnost, okolju prijazne gradnje in sanacije potratnih stavb so nujna smer nadaljnjega razvoja, za katero verjamem, da je ena od priložnosti za slovensko gospodarstvo. Gospodarstvo, ki temelji na ekonomski uspešnosti poslovanja ter je hkrati konstruktivno do naravnega, bo konkurenčno tudi v prihodnosti,« je prepričan minister.

velux_izolacije.jpg

Podelili nagrado zelena misija

Gospodarsko razstavišče in Združenje lesne in pohištvene industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) sta na otvoritveni prireditvi letos že tretje leto zapored podelila nagrado zelena misija. Kot nam je zaupal predsednik strokovne komisije Friderik Knez, vodja oddelka za gradbeno fiziko na Zavodu za gradbeništvo, je nagrada namenjena »konkurenčnim tehnologijam, ki temeljijo na trajnosti – okolju in družbi prijaznih proizvodih in storitvah.« Trajnost namreč v podjetja prinaša celovito načrtovanje proizvodov in nujno optimizacijo procesov izdelave ter si podaja roke z inovativnostjo. Nagrada po njegovih besedah zagotavlja, da izdelek dosega nadpovprečne rezultate, ko je govora o njegovih trajnostnih karakteristikah.

Nagrada je tokrat romala v roke podjetja Jub za izdelek Jubizol Comfort cool. Žirijo je prepričala trajnostna zasnova zmagovalnega izdelka, saj gre za fasadni zaključni sloj z akrilnim ometom najvišje kakovosti, ki vsebuje vodoodbojne dodatke. »V ometu uporabljamo odbojne pigmente, ki odbijajo UV-žarke. Tako je tudi temperatura površine ometa dosti nižja kot pri klasičnem,« nam je pojasnil Andrej Petan, vodja tehnične prodaje v Jubu. To konkretno pomeni, da lahko omet v črnem ali temnejših odtenkih vgradimo na toplotno-izolativne fasade.

V kategoriji drugih proizvodov pa je nagrado prejel izdelek Fonaterm granular, ki ga proizvaja podjetje Fonaterm, zastopa pa podjetje Proform. Kot nam je razložil Blaž Primožič iz Proforma, gre za izolacijo, izdelano iz recikliranih tekstilnih ostankov, ki nastanejo pri krojenju avtomobilskih sedežnih prevlek. Izolacija je ekološka, med drugim pa ima tudi to lastnost, da se ne posede, saj je lahko mokra, kljub temu pa se povrne v prvotno obliko. Obenem ima izredno dobre lastnosti pri dušenju oziroma absorbiranju zvoka.

izolacija_fonaterm.jpg

Priznanje znak kakovosti v graditeljstvu

Gradbeni inštitut ZRMK že šestnajsto leto po vrsti podeljuje tudi priznanje znak kakovosti v graditeljstvu. Neobvezni certifikacijski znak označuje najboljše izdelke in storitve s področja graditeljstva pri nas, letos pa ga je prejelo slovensko podjetje Roto za novo čistilno napravo Ecobox. Naprava s 47-batnim kompresorjem se po velikosti poda tudi na ozke in manjše parcele, je računalniško vodena, ekonomična in varčna, hkrati pa deluje izredno tiho.

Strokovna svetovanja in tematska predavanja

Sejemsko dogajanje spremlja bogat obsejemski program. Dopoldne je v organizaciji Združenja lesne in pohištvene industrije pri GZS in drugih sodelujočih institucij potekala predstavitev nove uredbe o zelenih javnih naročilih, kje so se še posebno osredotočili na nove zahteve pri projektiranju javnih stavb s 30-odstotnim volumskim deležem lesa in lesnih tvoriv.

Vse dni sejma poteka tudi razstava nizkoenergijske lesene gradnje, ki so jo v sodelovanju z izobraževalnimi institucijami in podjetji za montažno gradnjo pripravili v sekciji slovenskih proizvajalcev lesenih montažnih stavb. Razstavo sestavljajo predvsem moderne enodružinske hiše, večstanovanjski in javni objekti. Vsak dan se poleg tega pod okriljem Gradbenega inštituta ZRMK odvijajo še energetsko svetovanje, individualna strokovna svetovanja za obiskovalce in delavnice.

Sejem je odprt od danes do sobote, 10. marca, od 9.30 do 19.30 ure, v nedeljo, 11. marca, pa od 9.30 do 18.00 ure.

Več utrinkov s sejemskega prizorišča pa si oglejte v naši fotogaleriji.