Oglejmo si pet najbolj izvirnih in uporabnih lastnosti sodobnih sesalnikov.

Zložljiv napajalni kabel

Če ste se kdaj zapletli v kabel ali pa vam je bil ta v napoto pri sesanju, boste zagotovo hvaležni inovatorju, ki je izumil zložljiv napajalni kabel, ki ga na njegovo mesto spravite z enim samim pritiskom na gumb. Ta funkcija je običajnejša pri ležečih sesalcih kot pri pokončnih. Če boste kupovali novega, vzemite raje tistega z daljšim kablom. Tako se boste izognili neprestanemu iztikanju in vtikanju kabla v drugo vtičnico.

sesalnik.jpg

Sesanje brez vrečk

Tehnologija sesanja brez vrečk je dostopna že nekaj časa, zdaj pa je na voljo tudi pri močnejših sesalnikih. Medtem ko se pri sesalniku z vrečko vsa umazanija zbira v vrečki, pa gre ta pri sesalniku brez vrečke skozi filter, zato ga je treba od časa do časa zamenjati ali oprati. Pogostost menjanja je odvisna od modela sesalnika (in umazanije vašega doma), v povprečju pa je redkejša od menjave vrečk.

Pri sesalniku brez vrečke lažje vidimo posesano umazanijo kot pri tistih z vrečkami, problem pa lahko nastane, ko jo praznimo iz posode. Pazljivost pri ravnanju z umazanim oblakom, ki nastane med vsipanjem v smeti, vsekakor ne bo odveč.

Robotika

Oglasi so polni robotiziranih sesalnikov, ki se na podlagi zapletenih algoritmov izogibajo oviram na svoji poti, delajo pa lahko tudi, ko vas ni doma. Nekaterim modelom lahko nastavimo uro delovanja, ko se jim izprazni akumulator, pa se odpeljejo do mesta polnjenja. Prednost robotov je tudi v tem, da lahko zlezejo tudi v zelo ozke prostore in tako učinkovito posesajo prah pod kavčem, posteljo ali omaro.

Ker se ne pritožujejo, jih lahko zaposlite vsak dan. Tako bodo odstranili umazanijo, ko bo ta še na površju in se še ne bo trdovratno zažrla v preprogo. A ne veselite se prehitro. Robotski sesalniki imajo tudi svoje pomanjkljivosti. Zaradi svoje okrogle oblike slabo posesajo okoli vogalov in podstavkov. Za zdaj pa so še tudi razmeroma dragi.

robotski_sesalnik_irobot_roomba_564_pet_4d5943c365696.jpg

Sesalnik s filtracijo HEPA

Filter HEPA preprečuje mikroskopsko majhnim prašnim delcem, da bi se ponovno vrnili v prostor. Primeren je predvsem za ljudi z alergijami in astmo, ki jim sesanje z običajnim sesalnikom lahko povzroči zdravstvene težave.

Čeprav je filter HEPA najbolj znana metoda filtriranja, pa ni edina. Pri nekaterih sesalnikih to funkcijo opravlja voda, pri drugih pa elektrostatika. Najnovejša tehnologija so UV-žarki, ki ubijajo mikrobe in odstranjujejo neprijetne vonjave.

Ciklonski sesalnik

Ciklonski sesalnik uporablja centrifugalno silo za ločevanje prahu in zraka. Umazanijo posesa v pralno posodo za prah. Na trgu je kar nekaj takšnih sesalnikov, ki pa so različne kvalitete. Pred nakupom se pri trgovcu dobro pozanimajte o prednostih in pomanjkljivostih določenega modela.