Zamenjajte stalni naslov

Zelo pomembno je, da ob vselitvi v novo domovanje zamenjate stari uradni naslov z novim. Le tako boste namreč nemoteno prejemali pošto in vse mesečne račune na pravi naslov. Novi naslov je treba sporočiti lokalni upravni enoti, krajevnemu uradu ali ministrstvu, pristojnemu za zunanje zadeve, če gre za prijavo spremembe naslova stanovanja v tujini. Več informacij o spremembi naslova si lahko preberete na Državnem portalu RS.

Prenesite uporabne povezave

Osnovne povezave, kot so plin, elektrika, voda, internet, telefon in kabelska televizija, bi morali prenesti na novi naslov. To storite čim prej brez kakršnih koli zamud, saj jih boste le tako lahko brez prekinitve uporabljali tudi v novem stanovanju. Običajno je določen časovni okvir, do kdaj morate prenesti priključke, preden vam jih začasno ukinejo.

spoznajte_sosede.jpg

Spoznajte sosede

Sprehodite se do bližnjih sosedov in se jim predstavite. Tako boste poskrbeli za svoj ugled in morda celo navezali prijateljske stike. Poleg tega vam lahko sosedje pomagajo pri spoznavanju novega okoliša in ob vaši odsotnosti popazijo na vaš dom.

Raziščite okolico

Sprehodite se (alise zapeljite z avtomobilom) po novi soseski in poiščite najbližjo trgovino, pošto, bolnišnico, bencinsko črpalko, banko in šolo. Če je treba, v novem okolišu najdite kakovostnega zobozdravnika in zdravnika.

zamenjajte_kljucavnico.jpg

Zamenjajte ključavnice

Prejšnji lastnik, od katerega ste kupili nepremičnino, ima najverjetneje dvojnik ključa vhodnih vrat. Zaradi tega vam priporočamo, da takoj zamenjate ključavnico na vratih, da morebitne slabe namere že takoj preženete. Zamenjajte tudi ključavnico na garažnih vratih.

Preverite varnostne funkcije

Preverite delovanje varnostnih alarmov in detektorjev dima ter jim pravočasno zamenjajte baterije. Preverite še, kdaj se izteče rok uporabnosti gasilnemu aparatu, in poskrbite, da vse varnostne naprave delujejo brez težav.

Organizirajte zabavo

Vselitev v novi dom morate tudi proslaviti, zato organizirajte vselitveno zabavo. To je odličen način, da sorodnikom in prijateljem razkažete svoj novi življenjski prostor in se bolje spoznate s sosedi.