Statistika kaže, da mačje razvajenke, ki se nahajajo zunaj, v povprečju živijo le do okoli dveh ali treh let starosti, medtem ko lahko mačke, ki živijo v zaprtih prostorih, dočakajo tudi od 15 do 18 let, kar je povprečna življenjska doba. Zunaj so namreč mačke izpostavljene številnim nevarnostim, kot so avtomobili, psi, strupi v okolici doma, pesticidi, virusi, bolhe, klopi in podobni zajedavci.

Zakaj je bolje, da mačke obdržite v domu?

Verjeli ali ne, na prostem živeče mačke se ne zabavajo nujno bolj od hišnih mačk, saj se hišne mačke navadijo na takšen življenjski stil in niti ne pogrešajo bivanja na prostem. Vendar, če boste štirinožno kosmatinko prevečkrat peljali ven, se morate zavedati, da ko bo enkrat izkusila življenje na prostem, bo najverjetneje postala radovedna in vas bo večkrat prosila, da odide ven. Zaradi tega je veliko bolje, če mačka sploh ne izkusi bivanja v naravi.

macka_v_zaprtem_prostoru_2.jpg

Poleg tega obstaja možnost, da se žival nikoli ne bo vrnila, ker jo bodisi zbije avtomobil, napade sosedov pes bodisi si najde novo domovanje pri drugih lastnikih. Če mačke niste sterilizirali, se lahko vrne z naraščajev in vam povzroči dodatne preglavice s tem, kaj boste storili z mačjimi mladički.

Mačko naj se razgibava v stanovanju

Če se odločite in mačko obdržite v zaprtih prostorih, poskrbite za njeno redno razgibavanje, da bo ostaja v boljši fizični in psihični formi ter zdrava. Kupite ji razne igračke, ki jih navežete na daljšo vrvico, in se z njo doma igrajte vsaj dvakrat tedensko po deset minut. Obenem ji ponudite mačjo travo, saj jo potrebuje za boljšo prebavo.

cat_1.jpg

Če živite na kmetiji ali majhnem kraju stran od cest, kjer ni veliko prometa, in imate na primer ograjeno dvorišče, mačko brez zadržkov spustite ven, vendar le na območje zraven hiše za ograjo. Še bolje je, da njen prosti čas zunaj vseskozi nadzorujete. V kolikor živite v urbanem okolju ali ste mački nedavno porezali kremplje, je ne spustite ven.

Mačko cepite

Če ste se odločili, da bo vaša štirinožna razvajenka bivala zunaj, se posvetujte z veterinarjem o pravilnem cepljenju, ki bo učinkovito, hkrati pa ne bo imelo nezaželenih stranskih učinkov. Tudi če žival prebiva znotraj doma, jo nujno cepite, da preprečite širjenje morebitnih bolezni.