Električni grelniki

Najbolj uporabljani električni grelniki so med dražjimi. Pri konvekcijskih modelih (kaloriferjih) ventilator iz grelnika v prostor oddaja topel zrak, zato je primeren za ogrevanje celega prostora, za razliko od infragrelnika, ki toploto širi veliko bolj usmerjeno in manj razpršeno, zato je bolj primeren za ogrevanje manjšega dela prostora.

Pomanjkljivost obeh sistemov je, da se grelni telesi pri proizvajanju toplote tudi sami zelo ogrejeta in lahko ob dotiku povzročita opekline, kar je še posebno problematično, če so v istem prostoru tudi majhni otroci ali hišni ljubljenčki.

gas_heater.jpg

Plinski grelniki

Plinski grelniki v prostor takoj dovedejo toploto, so pa tudi ena izmed najbolj ekonomičnih rešitev za ogrevanje doma. Konvekcijske različice ogrejejo več prostora kot električni grelniki, inframodeli, ki toploto proizvajajo z vročimi površinami, pa za ogrevanje celega prostora niso primerni.

Nobeden od teh grelnikov ni priporočljiv za ogrevanje manjših prostorov brez ustrezne ventilacije, saj lahko pride do izpusta nevarnih količin vnetljivih hlapov, ki lahko povzročijo celo smrt. Zato je priporočljivo, da plinski grelnik vsako leto pregleda strokovnjak.

Kerozinski grelniki

Kerozinski grelniki so najcenejša možnost za ogrevanje prostora. Kerozin lahko hranite dalj časa, poraba pa je 99,9-odstotno učinkovita. Kerozinski grelniki ne oddajajo skoraj nobenega vonja, prostor pa segrejejo zelo hitro. Konvekcijski toploto razpršijo po vsem prostoru, zato jih morate - da se izognete morebitnemu požaru - postaviti na sredino sobe. Inframodeli toploto usmerijo v eno smer. Lahko jih namestite tudi na steno.

Pri tej vrsti grelnika vedno uporabljajte samo kerozin, nikoli bencina! Nikoli ne polnite grelnika, kadar je ta še vroč. Pazite, da ga ne boste preveč napolnili, saj je treba upoštevati, da se ta ob toploti razširi. Gorivo hranite zunaj. Oba modela oddajata izpuste, ki so lahko ob nezadostnem prezračevanju prostora nevarni za zdravje in življenje ljudi.

heater_cat.jpg

Plinski ali električni grelnik?

Obe vrsti grelnikov sta enako učinkoviti, električni pa so zaradi večjega števila vtičnic bolj priročni za uporabo, medtem ko plinski zahteva plinsko napeljavo. Električni grelniki - za razliko od nekaterih plinskih - tudi ne oddajajo dima in so po navadi tišji od plinskih. Pri slednjih zvok povzroča vžig plina, ko ta priteče iz cevi v napravo. Izbira je odvisna predvsem od cene energentov.