Zatemnilna stikala

Svetila, ki delujejo s pomočjo zatemnilnega stikala, so energetsko učinkovitejša od tradicionalnih svetil. Zatemnilno stikalo vam namreč pomaga nadzorovati delovanje luči, saj zagotovi, da svetila ne svetijo z najmočnejšo svetlobo, ampak z bolj pridušeno svetlobo, ki za delovanje porabi manj energije. Pred slabim letom dni se je na trgu pojavila tudi revolucionarna inovacija: zatemnilno stikalo za energijsko varčne žarnice, ki lahko romantično in popolnoma nežno osvetli prostor ter pomaga še dodatno znižati porabo energije.

dimmer_stikalo.JPG

Fluorescenčna in LED-svetila

Zelo učinkovita pri varčevanju z energijo so tudi fluorescenčna svetila, ki porabijo do 75 odstotkov manj energije kot klasične sijalke, na voljo pa so v različnih oblikah, barvah in velikostih. Izjemno učinkovita so tudi LED-svetila, ki imajo dolgo življenjsko dobo, ne povzročajo kopičenja toplote in celo pomagajo zmanjšati račun za ohlajanje prostora. Takšne sijalke uporabljajo le od dva do sedemnajst vatov električne energije, ne zahtevajo veliko vzdrževanja, poleg prozornih pa imate na razpolago celo barvne sijalke. Tako CFL-sijalke kot LED-svetila so na voljo tudi z uporabo zatemnilnega stikala.

Svetila z evropsko energijsko nalepko

Ekološki ljubitelji lahko posežete po svetilih, ki so označena z evropsko energijsko nalepko. Proizvajalci morajo namreč upoštevati stroge smernice za izboljšanje energijske učinkovitosti izdelka in proizvodnega procesa, tako da so označena svetila z nalepko varčnejša in dejansko občutno zmanjšajo emisije toplogrednih plinov v ozračje.

varcna_razsvetljava_v_kopalnici.jpg

Svetlobniki

Če želite v kopalnico vnesti malo več naravne svetlobe, ji dodajte energijsko varčne svetlobnike ali denimo strešna okna. To je eden najučinkovitejših načinov razsvetljave, saj je naravna svetloba zastonj, zaradi nje pa ne boste potrebovali toliko umetnih svetil. Svetlobniki bodo kopalnico odprli navzven, jo navidezno povečali in jo naredili vizualno atraktivnejšo, poleg tega pa bodo omogočali udobje, boljše prezračevanje in zmanjšali nabiranje vodne pare in kapljic v notranjosti prostora.