Za posameznika je največji »potratnik« energije prav njegov dom, še zlasti, če ni primerno grajen ali obnovljen. Z zbiranjem potrebnih informacij in nazadnje z ustreznim finančnim vložkom lahko te stroške bistveno zmanjšamo in hkrati povišamo udobje bivanja.

Pri novogradnjah (vsaj zasebnih; novo blokovsko ponudbo, ki se in se še bo prodajala »na trgu« po propadu velikih gradbincev, skrbno preverite!) večinoma ni več dvoma, kaj pomeni kakovost gradbenih materialov in izvedbe del od temelja do strehe pri gradnji energetsko varčnih in/ali celo pasivnih objektov. Pri prenovi starejših objektov je že več težav, ki pa niso nerešljive, če se posameznih faz dela (priporočljivo je, da so med seboj vnaprej načrtovane in tudi pri izvedbi povezane) lotijo preverjeno izkušene ekipe. Take lahko najdete v podjetju Eko Gradvest, ki ga vodi Marijan Fras. Za zgled je med drugim lahko prenova 40 let stare hiše na Primorskem ali kar vse naselje Moj novi dom v Komendi.

gradvest_271_1.jpg

Obnova

Omenjena hiša na Primorskem je zrasla v začetku sedemdesetih let na sicer zahtevnem, a trdem kraškem terenu. Grajena je iz žgane opeke in obdelana z materiali, ki so bili tedaj na voljo. To pomeni, da je statično stabilna in energetsko potratna, saj tedaj o pomenu izolacije ni bilo veliko govora. Zdaj je drugače. »Sanacije starejših objektov se moramo vedno lotiti z vrha navzdol. Zato je na prvem mestu zamenjava strešne kritine z ustrezno izolacijo, glede na uporabnost podstrešja,« opozarja Marijan Fras, direktor podjetja Eko Gradvest.

Torej, najprej je pomembno to, kakšno kritino izberemo. Zadnje vremenske razmere in na tem temelječe izkušnje govorijo, da je pri nas najbolj primerna jeklena kritina s peščenim posipom. Teh je kar nekaj vrst, pri Eko Gradvestu stavijo na blagovno znamko evertile. Zaradi lomljenega peščenega posipa na strešni kritini je hrup ob deževju utišan, dežne kaplje se ob posipu »razbijajo«, pri čemer se sproščajo negativni ioni, kar blagodejno deluje na okolico. Peščeni posip tudi preprečuje, da bi voda ob padavinah kar stekla v »curku« s strehe, zadržuje tudi sneg na strehi, da ne zdrsi čez rob. Pravilna vgradnja pa zdrži primorsko burjo. Letošnji »vetrovni test« to potrjuje.

Napačna vgradnja kritine namreč lahko izniči dobre lastnosti materialov vgrajene kritine in dobre lastnosti nosilnih zidov v njunih stikih (toplotni mostovi (!), kar velja tudi za vgradnjo oken po sistemu RAL). Pomembna sta zračni kanal pod kritino in komprimirana izolacija med zračnim kanalom in špirovci. Tako imamo dvoplastno zaščito: prva je na strehi (pod streho!), druga je na plošči, če nimamo mansarde. Največ toplotnih izgub namreč utrpimo pozimi prek neprimerno izolirane »kape«, poleti pa po tej poti nasprotno lahko doživljamo največje pregrevanje objekta. Poleg lahke obtežitve objekta z jekleno kritino (okoli 7 kilogramov na kvadratni meter, opečnata kritina okrog 45 kg/m2), kar je pomembno pri statični obremenitvi objekta, jeklena kritina ne akumulira temperature za daljši čas, kot to velja za opečno kritino. Na temperaturne razlike (noč, dan) se torej hitreje odzove, česar s primerno izolacijo v objektu niti ne zaznamo.

Nauk: sanacijo strehe zaupajte ekipam, ki veliko vedo o pravilih gradbene fizike in zato znajo poiskati ustrezne rešitve. Določeni gradbeni materiali imajo svoje pomembne lastnosti in vsi niso med seboj kompatibilni. Na prvem mestu pa v vsakem primeru ostaja kakovostna vgradnja, saj lahko z napačnim ravnanjem izničimo dobre lastnosti katerega koli uporabljenega materiala.

gradvest_271_2.jpg

Izolacijski plašč

Če smo pred tem poudarili pomen »kape« (strehe), moramo zdaj opozoriti, da nas nobeno pokrivalo ne bo zaščitilo pred vremenskimi vplivi, če ne bomo primerno oblečeni (fasada). Zato je prav, da prenovo strehe in fasade izvedemo istočasno, predvsem zaradi stikov (tudi postavljanje gradbenih odrov in drugih opravil ni zanemarljivo), čeprav lahko to storimo tudi v korakih, ki pa prinesejo dodatne skrbi in stroške. Prenova fasade je zgodba zase. Še ne dolgo tega je bilo dovolj prepričanje, da zadostuje »sveža barva«. No, danes 16 centimetrov debela izolacija iz kamene volne omogoča veliko več ugodja od vseh »krznenih plaščev«.

Prezračevanje

Hkrati taka izolativna masa omogoča, da poleg zrakotesnih oken, ki »ne dovolijo dihati objektu« in se zato čudimo plesni v vogalih stanovanja, vgradimo rekuperacijo starejšim objektom z vodi z zunanje strani. Pri novogradnji je to s pravilnim načrtovanjem še lažje rešljivo. Tovrstni način prezračevanja prostorov je očitno še vedno neupravičeno nekoliko zanemarjen, ker ni dovolj razumljiv vsem uporabnikom. Je pa vreden pozornosti vseh, ki načrtujejo prenovo svojega domovanja. Namesto »rezanja« sten v notranjosti stanovanja je ob primerni zunanji izolaciji fasade dovolj preboj za prezračevalno rozeto z zunanje strani v določene prostore. Prezračevalni razvod z zunanje strani je še vedno pod izolativno maso fasade. To je vsekakor enkratna priložnost, saj fasade ne zamenjujemo ravno »vsak dan«. Pravi pomen takega prezračevanja pa z udobjem bivanja prepoznamo prav hitro, ko sistem začne delovati. Preverjeno ...