Bogata ponudba in novosti

Na tokratnem preizkusu smo imeli orodje za nego drevja, naša ugotovitev pa je povsem jasna. Orodje je več kot kakovostno, z njim je delo učinkovito in lahko. Čeprav je Fiskarsovo orodje za nekaj odstotkov dražje od podobnih orodij, je kakovost nesporna in vsak evro, vložen v nakup tega orodja, se večkratno povrne. Zaradi gladkega reza, prenosov in predvsem nadstandardne kvalitete.

Fiskars ima v svoji ponudbi različne škarje in klešče ter obrezovalnike in žage za obrezovanje drevja, lopate, grablje in vile za delo na vrtu, nože in bruse, odstranjevalnike plevela in obiralnike sadja, sete grabljic in lopatk za gredice, otroško orodje, njihov program pa je posebno poznan tudi po sekirah.

Podjetje Unicommerce je letos kot novost slovenskemu trgu ponudilo tudi ročne vrtalne svedre za izkop jam (Fiskars QuikDrill, širina reza 100, 150 in 200 mm), ki so odlično, učinkovito in enostavno orodje, vrtnarsko orodje in obrezovalne škarje v različnih barvah, ki so, kot pravijo, posebej namenjene mestnemu vrtnarjenju. Izjemno uporabni so novi brusi za ostrenje sekir, nožev in orodja, majhne in zelo praktične zložljive žage (v treh velikostih), predstavili so tudi štiri nove tipe škarij za rezanje različnih materialov (universal Snip) do škarij za rezanje vej, pa še univerzalni ročaj s paleto zamenljivih glav, kot so na primer grablje, kultivator, motike, metle, krtača za tlakovce in drugo.

trte1.jpg

Delo v vinogradu in sadovnjaku

Ostanimo pri našem preizkusu. Preizkusili smo klasične škarje za obrezovanje P90, posebne ročne škarje za obrezovanje s povečano silo reza PowerGear P94, univerzalni višinski obrezovalnik UP82 in dolge vrtnarske škarje za odrez debelih vej PowerGear L78 ter malo ročno žago, ki je zelo priročna in ima tudi dober rez.

Pojdimo po vrsti. Klasične škarje za obrezovanje so namenjene za rezanje vej do debeline 26 mm, v prodaji pa so tako levo- kot desnoročne. Gre za škarje, ki jih lahko primerjamo s škarjami drugih proizvajalcev, z razliko nadstandardne kakovosti. Finsko ogljikovo jeklo je namreč znane kvalitete, kar škarje postavlja med vodilne izdelke na trgu. V rokah lepo ležijo, so lahke, zapiralni sistemi so praktični, vzmeti odlične, rez pa je nadstandarden.

trte2.jpg

Trikrat povečana sila

Posebna zgodba so ročne škarje za obrezovanje s povečano silo reza PowerGear P94, s katerimi boste vsako vejo odrezali s približno trikrat manjšo silo. Sistem škarij ima namreč poseben prenos, tako da se ob stisku obeh ročajev spodnji zavrti in se prek prenosa poveča sila pritiska. Izjemno praktično, je pa res, da se boste na delo s temi škarjami morali nekoliko privaditi. Ko se jih boste navadili, pa jih ne boste več želeli dati iz rok. Rez? Odgovor z eno besedo: Fiskars. Odličen. Škarje so namenjene za rezanje vej do debeline 26 mm.

Pri obrezovanju vedno znova predstavljajo težave debelejše veje. S škarjami ne gre, z žago pa prepogosto poškodujemo veje, jih tako rekoč razceframo, kar za rast ni dobro. Optimalen je gladek rez. In tukaj številne težave rešujejo dolge ravne vrtnarske škarje za rez debelih vej Fiskars PowerGear L 78 (v ponudbi imajo še škarje L 70 za rezanje vej do debeline 38 mm in L 77 za veje do debeline 50 mm). Poseben prenos poskrbi za trikratno zmanjšanje potrebnega pritiska na škarje, dolgi ročaji (69 cm) pa še dodatno poskrbijo za lahkoten rez. Brez težav boste rezali veje do debeline 5 cm. Pk, gladko in hitro. Zelo dobro. Sistem PowerGear kot tak poskrbi tudi za enakomerno prenašanje sile pritiska skozi ves proces rezanja, tako da je vse skupaj igrivo lahko.

trte3.jpg

Škarje na podaljšku

Vseeno eno največjih težav pri obrezovanju drevja predstavlja to, da se mora sadjar prebiti med vejami, jih odmakniti in šele potem zarezati. Tudi zaradi tega nekateri režejo postopno oz. krajšajo veje v korakih. Tukaj je nenadomestljiv univerzalni višinski rezalnik UP82, s katerim mi je po vrsti let vendarle uspelo obrezati staro hruško, pri kateri sem vedno znova obupal. Že nekaj let zapored. Ne pa tudi tokrat s tem višinskim rezalnikom. Praktično stojiš ob drevesu, na tleh ali na lestvi in s pomočjo obrezovalnika režeš veje. Ročaj je dolg 150 cm, stisk škarij pa je mogoč na dva načina. S potegom oranžnega dela v sredini ročaja ali s potegom oranžne bunke na koncu ročaja, s tem, da sta oba sistema povezana skupaj in nato vodita prek visokokvalitetne vrvi do glave in končnega prenosa z verigo do rezil. Glava se lahko obrača pod različnimi koti.

S pomočjo tega podaljška lahko brez težav režete veje do višine 3,5 metra, če pa gledamo v krošnjo, to pomeni, da boste brez težav rezali veje do oddaljenosti več kot dveh metrov. Univerzalni višinski rezalnik je namenjen za rez vej do 32 mm, kar je zelo veliko, če pomislimo na sistem potega za ročaj oziroma bunko na koncu palice in prenosa prek vrvi. Ampak – zaradi odličnega prenosa PowerReel rez 3 cm debele veje ne predstavlja nobenega napora, ne le za močnejše moške, rezalnik je več kot primeren tudi za nežnejše ženske roke. Potegneš in odrežeš. Nadstandardno kakovostno.

Na naših testih smo imeli že številna orodja in stroje, verjetno pa tako visoke ocene ni dobilo še nobeno orodje. Naša ocena je, da je to verjetno eno najboljših orodji v tej kategoriji, in če upoštevamo razmerje cene in kakovosti, boste za svoj denar zagotovo dobili največ ... So izdelki, v katere je vredno vložiti nekaj evrov več, trte in drevje pa vam bodo zaradi gladkega reza še posebno hvaležni.