Če boste začeli za ogrevanje bazena namesto ogrevanja na plin ali elektriko izkoriščati solarno energijo, boste najučinkoviteje zmanjšali porabo energije in uporabljali naravni obnovljivi energetski vir. Čeprav sonce ni tako zanesljivo kot mehanski grelniki, je veliko pametnejša in varčnejša rešitev.

Čez noč izključite filter in črpalko

Vodno črpalko in filter čez noč izključite, saj boste občutno zmanjšali količino porabljene energije, potrebne za delovanje bazena. Čeprav se bodo lahko na dnu bazena zaradi tega ponoči nabrale naplavine in umazanija, boste le-te brez večjih težav odstranili ročno naslednji dan.

okolju_prijazni_vrtni_bazen_1.jpg

Za razkuževanje vode uporabite naravne metode

Ste še vedno eden tistih, ki v svoj bazen med sezono vlijete na litre zdravju nevarnega klora? Vodo lahko razkužite in poskrbite, da je varna za plavanje, tudi na prijaznejši naravni način - brez uporabe kemikalij. Slana voda, ionski čistilniki bazena in ne nazadnje zvočni sistemi za čiščenje bazenov omogočajo izjemno učinkovito razkuževanje z manj tveganja za zdravje in okolje.

Zmanjšajte količino kemikalij

Če se kemikalijam za stabilizacijo vode nočete odreči, se vedno dosledno držite navodil za njihovo uporabo. Raje jih uporabite manj kot več, saj preveč kemikalij na dolgi rok povzroči probleme s kakovostjo vode. Svetujemo vam, da zato redno testirate vodo v bazenu in zahtevane kemikalije dodate le takrat, ko je to resnično potrebno.

okolju_prijazni_vrtni_bazen_2.jpg

Kupite ekološke dodatke in rezervne dele

V zadnjih nekaj letih so potrošnikom na voljo okolju prijazni dodatki za bazene in rezervni deli, s katerimi zmanjšate vpliv na okolje. Po drugi strani pa se vedno več lastnikov odloči tudi za cenejše, naravne biološke bazene, ki se samodejno čistijo z biološkim procesom, in sicer z različnimi nadvodnimi in podvodnimi rastlinami.