Preden se odločite za namestitev vetrnih turbin, morate upoštevati tri stvari: razpoložljivost prostora za vgradnjo turbin, stroške vgradnje in nakupa turbin ter predvidljivost pihanja vetrov na izbrani lokaciji. Sistem za izkoriščanje vetrne energije lahko deluje samostojno ali pa ga kombinirate z drugimi sistemi, na primer sončnimi zbiralniki.

Dobre plati vetrne energije

Vetrna energija je brezplačna, nikoli je ne zmanjka, na voljo pa je po vsem svetu, saj različno močni vetrovi pihajo povsod. S pomočjo vetra lahko pridobite veliko električne energije, če jo pridobivate pravilno, ter z njo napajate različne naprave v domu in njegovi okolici. Je okolju prijazen način pridobivanja obnovljive energije, saj za razliko od tradicionalnih virov energije ne onesnažuje okolja z izpusti ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov v ozračje, kot je to značilno za fosilna goriva.

vetrna_energija_3.jpg

Poleg tega vetrna energija prihrani na milijone litrov vode, ki jo sicer uporabljajo za proizvodnjo potrebne električne energije po tradicionalnem postopku. Presežek energije zlahka shranite v baterije, medtem ko pomanjkanje vetrne energije brez težav nadomestite z uporabo klasične elektrike iz lokalnega električnega omrežja. Če boste izkoriščali vetrove, boste zmanjšali svojo odvisnost od nafte, ki ni zastonj, počasi pa jo tudi zmanjkuje.

Pomanjkljivosti vetrne energije

Po drugi strani pa je vetrna energija razmeroma nepredvidljiva in zato ne spada med zanesljive vire energije, na katere bi se lahko v vsakem trenutku z gotovostjo zanesli. Lokacija postavitve vetrnih turbin je ključnega pomena, saj turbine za delovanje potrebujejo vetrove, ki pihajo s povprečno hitrostjo 16 kilometrov na uro. Kraji, kjer je povprečna hitrost vetrov nižja, niso sprejemljive lokacije za namestitev vetrnih turbin.

vetrna_energija_1.jpg

Poleg vsega tega tudi mikro turbine zahtevajo veliko prostora brez ovir v neposredni okolici, saj so še vedno velike. Čeprav je proizvodnja tovrstne energije razmeroma enostavna, je prenos zajete energije še vedno problem. Turbine so običajno zelo glasne in na videz neprivlačne, zato so nameščene stran od stanovanjskih območij, zaradi česar potrebujejo veliko daljnovodov, po katerih se lahko energija privede do domov.