V nadaljevanju naštete ideje bi vas morale spraviti v dobro voljo, vsaj tako ste mislili na začetku, a gre za stvari, ki dejansko ne popravljajo razpoloženja, ampak ga na koncu običajno le še poslabšajo.

Privoščite si prepovedane skušnjave

Si pogosto privoščite prepovedano hrano, kot so sladkarije, ali se pregrešite z drugimi malimi užitki, ki vam ne naredijo nič dobrega? Užitek po navadi traja nekaj minut, občutek krivde, izgube nadzora in druge negativne posledice pregrehe pa vas lahko spremljajo še več ur ali celo več dni. Zaradi tega se takoj, ko se zasačite pri razmišljanju, kako bi vas v tistem trenutku najbolj sprostili pivo, sladoled, kajenje ali nov par kavbojk, najprej vprašajte, če vam bo to zares popravilo razpoloženje in ali se boste na koncu počutili še slabše.

woman_smoking_jj.jpg

Izgubite nadzor nad sabo

Najmočnejši občutek samozadovoljstva izhaja iz žrtvovanja, ko vam na primer uspe prekiniti dolgoletne razvade. Velikokrat pa se v želji po premagovanju brezvoljnosti želite sprostiti ravno nasprotno – da prekinete samodisciplino in si za en dan vzamete odmor, recimo da ves dan ne perete posode. Vendar pa vam ravno spoštovanje odločitev poveča samozavest in samonadzor, zaradi česar se boste hitreje izvlekli iz apatije, če ne izgubite nadzora nad seboj.

Sprostitev z bližnjimi

Ne glede na to, ali ste ekstrovertirani ali volk samotar, raziskave kažejo, da vas stik z drugimi ljudmi v resnici razvedri in spravi v boljšo voljo. Čeprav se morda zdi dobra ideja, da se ob slabem dnevu izolirate, se boste veliko bolje počutili, če si privoščite sproščanje in druženje s prijatelji in družinskimi člani.

depression.jpg

Glasno izrazite negativna čustva

Mnogi verjamejo, da je pametno izraziti negativne občutke in se tako duhovno prečistiti. Vendar pa so študije pokazale, da izkazovanje besa samo še poslabša stvari, saj po glasnih izpadih običajno sledita tišina ali popuščanje. Ko boste imeli hladno glavo, boste lažje ter na veliko bolj konstruktiven in neposreden način odkrili razloge za jezo, nezadovoljstvo in zaskrbljenost.

Ves dan ostanete v pižami

Pogosto enačimo naše vedenje s tem, kako se počutimo. Ampak po vsej verjetnosti je ravno obratno: naša čustva so rezultat tega, kako se obnašamo. Včasih se vam denimo zdi odlično ves dan poležavati v postelji ali na kavču v pižami, a če se ob tem počutite depresivni, neodločni in brezvoljni, je to zelo slaba ideja. Zato se raje oblecite in uredite ter bodite pripravljeni na vse možnosti, ki vam jih lahko prinese dan. Pospravite posteljo in se oblecite v dnevna oblačila, saj vam bo "vojaška" disciplina bolj pomagala od poležavanja v pižami.