Za začetek boste prihranili nekaj dodatnih evrov, če boste pri pripravljanju obrokov uporabljali primerno orodje in posodo za izbrano delo. Indukcijski štedilniki in pečice se segrejejo hitreje in so več kot dvakrat učinkovitejši pri prenosu toplote od plinskih gorilnikov ter približno 20 odstotkov boljši od električnih.

Očistite delovne površine

Najprej temeljito očistite vse delovne površine, da boste lahko kuhali v čistem prostoru, saj tudi to vpliva na čas kuhanja in energijsko porabo. Zogleneli in črni kuhinjski pulti vsrkajo toploto, namesto da bi jo odbijali, zato površine zdrgnite do sijaja. Očistite tudi kovinske dele štedilnika, tako da se bodo svetili, odsevali toploto in zmanjšali čas kuhanja. Pospravite vidni nered in očistite izpušno cev štedilnika.

kitchen_cleaning.jpg

Osvojite energijsko varčne navade

Vaše vedenje v kuhinji prav gotovo najbolj vpliva na energijsko porabo in nepotrebne izgube energije. Če ste kupili varčne gospodinjske aparate ali ste na energijsko učinkovit dizajn pomislili že med gradnjo kuhinje, je naslednji korak, kako kuhati. Če želite na primer segreti vodo do vretja, lonec pokrijte z dovolj velikim pokrovom, saj boste tako prepolovili čas do zavretja.

Za boljši prenos toplote uporabite posodo z ravnim dnom. Za pripravljanje majhnih obrokov niso priporočljive velike posode, s katerimi imate le več dela in stroškov za pomivanje. Preden zaključite s pečenjem ali kuho, nekaj minut prej ugasnite štedilnik oziroma pečico, saj naprava potrebuje nekaj časa, da se povsem ohladi.

picture_4890_eco_kitchen_1.jpg

Kaj kuhati?

Navade pa lahko spremenite tudi s tem, kaj kuhate, ne le, kako. Svetujemo vam, da naenkrat spečete dovolj jedi za še en obrok, ki ga boste kasneje pogreli in pojedli – tako namreč porabite manj energije in ubijete dve muhi na en mah. Manj energije za kuhanje in čiščenje boste porabili tudi, če kuhate enolončnice in obare. Ostanke hrane vedno shranite v istem loncu, kot ste ga uporabili za kuhanje, da bo na koncu manj posode za pomivanje. Na jedilnik dodajte več surove hrane, ki je ni treba skuhati - zelenjave in sadja.