Štirideset raziskovalcev iz centra za nanoznanosti Amrita je pod vodstvom Shantija Nairja in Vinoda Gopala razvilo tako imenovane strešnike Amrita Smart, ki podnevi s sončnimi celicami na površini zajemajo solarno energijo in jo shranijo v bateriji, vgrajeni v notranjosti strešnika.

Večja energijska učinkovitost objekta

Pridobljeno obnovljivo energijo bi lahko uporabljali za napajanje računalnikov, mobilnih telefonov, svetil in drugih hišnih električnih naprav. Tako bi lahko zmanjšali mesečni račun za energijo in izpuste ogljikovega dioksida v ozračje. Izdelek tehta le 200 gramov, po besedah izumiteljev pa se bo na trgu pojavil že čez dve leti.

Ker smo doslej lahko občudovali le raznovrstne izdelke, ki proizvajajo solarno energijo, medtem ko so običajno za shranjevanje te energije potrebne dodatne baterije, na tem mestu zagotovo stopi v ospredje edinstveni izum Amrita Smart. Inovacija naj bi bila poceni in učinkovita, ker gre za integriran proizvod, pa bo tudi enostavna za vgradnjo.

Inovativna zasnova bi lahko zatresla temelje solarne industrije

Integrirane strešnike bi lahko uporabljali tako za domačo rabo kot v komercialne in industrijske namene. Namesto da bi na streho nameščali nerodne in težke zbiralnike oziroma solarne plošče, bomo kmalu lahko ostrešje opremili s solarnimi strešniki, ki ne bodo potrebovali baterije za shranjevanje energije. Skupina strokovnjakov je iznajdbo sicer predstavila na mednarodni konferenci Nanosolar 2012 v mestu Erankulam.