Jajčne lupine

Če boste semena posejali v jajčno lupino, vam sadike, ko bo zrasla, niti ne bo treba odstraniti iz lupine. Vse skupaj preprosto posadite v zemljo, ko je čas za to. Če želite imeti takšno posodico, pazljivo razbijte jajce in obe polovici lupine izperite. Za podstavek uporabite kar karton za jajca ali pa podstavek za jajce.

Kartonska škatla za jajca

Tudi kartonske škatle za jajca imajo to prednost, da jih lahko pri sajenju daste v zemljo skupaj s sadikami. Le vdolbine za jajca izrežite, ogrodje pa pustite. Karton se bo razgradil in korenine bodo zrasle skozenj.

Vrhnji del kartonske škatle odrežite in ga uporabite kot podstavek za spodnji del, v katerem so semena. Podstavek bo ujel odvečno vodo. Na dnu vsake izbokline za jajce, kjer so semena, naredite luknjico, še preden jo napolnite z zemljo, tako da bo lahko voda odtekala.Uporabite lahko tudi škatle za jajca iz umetnih materialov, vendar boste imeli potem nekoliko več dela pri sajenju sadik, ker jih boste morali prej odstraniti iz posodic.

seed_starting.jpg

Plastični lončki

Plastične lončke za kavo ali vodo dobite tako rekoč na vseh javnih mestih ali dogodkih, v službi ali šoli. Namesto da bi rabljen lonček zavrgli, ga spravite in uporabite kot posodico za semena. Na dno vsakega lončka naredite luknjo z veliko iglo in jih postavite na pladenj.

Pločevinke za hrano

Običajno gospodinjstvo porabi veliko pločevink, na primer tiste za tuno, vloženo sadje ali omake. Na dno boste morali z žebljem narediti luknje za vodo, pločevinko s posajeno rastlino pa postavite na podstavek, ki bo ulovil odvečno vodo.

organicpottedplants.jpg

Bombonjere in škatle

Če ne veste, kaj bi storili s praznimi bombonjerami, lahko tudi v vdolbinice za bombone posejete semena. Če so vdolbinice premajhne, pa škatle uporabite kot pladenj za podstavek. Za podstavke lahko uporabite tudi druge darilne škatle, še posebno če so plitkejše. Lahko jih ovijete s plastično folijo, da bodo lažje zdržale vodo. Uporabne so tudi posode, ki jih dobite, ko vzamete hrano s seboj, na primer v kitajskih restavracijah.

Kot posodice za semena lahko uporabite tudi kartonske zvitke toaletnega papirja ali papirnatih brisačk. Valjček toaletnega papirja povprek prerežite na pol, da dobite dva valjčka, od brisač pa na tri dele. Na enem koncu valjčka naredite štiri približno enako široke in dolge zareze, da dobite štiri trakove, ki jih obrnete navznoter, da dobite pokrovček, in posodica je narejena.