Z nanotehnologijo bi lahko prihranili energijo v domu

Večina sodobnih pripomočkov in naprav zahteva določeno količino energije za delovanje; večja ko je naprava, več energije potrebuje. Japonski raziskovalci poskušajo obiti to zakonitost, saj so ustvarili polprevodnik iz mikro-elektro-mehanskega sistema nanotehnologije. Polprevodnik je sposoben napajati najsodobnejše električne naprave s samo 0,001 vatne moči, medtem ko je za večje naprave zaenkrat potrebnih še več prevodnikov.

Raziskovalci uporabljajo nanotehnologijo za solarno gorivo

Raziskovalci eksperimentirajo z nanotehnologijo za izdelavo solarnega goriva in so že pripravljeni na gradnjo sončnih nanocelic, sestavljenih iz polprevodniških grozdov kvantnih pik. Pike so cepljene s katalizatorjem molekul v notranjosti, ki ob absorbiranju sončne svetlobe ustvarijo električni tok. Potencialno bi lahko molekule in nanocelice spremenile vodo v gorivo, kar bi še posebno prav prišlo vozilom na vodik.

solar_fuel_nanotechnology.jpg

Nanotehnologija za učinkovitejšo proizvodnjo biodizla

Znanstveniki v ameriški Iowi so izumili visokotehnološki katalizator, ki omogoča učinkovitejšo proizvodnjo biodizla. Trenutno raziskovanja še potekajo, katalizator pa naj bi bil po besedah snovalcev zmožen hitreje pretvoriti živalske maščobe in odpadna olja iz restavracij v gorivo. Sedanje tehnologije namreč še ne omogočajo hitre pretvorbe teh materialov.

Nanotehnologija v litij-ionskih baterijah

Baterije so znane po kratki življenjski dobi, zato so strokovnjaki iz nacionalenga laboratorija v Shenyangu prišli do povsem nove rešitve: izumili so s sladkorjem obložene silicijeve ogljikove nanocevke. Trdijo, da imajo nanocevke približno dvakrat večjo zmogljivost od neprevlečenih ogljikovih nanocevk. Če jih bodo uspešno vgradili v litij-ionske baterije, nam jih morda v bližnji prihodnosti ne bo treba tako pogosto menjavati.

Nanotehnološka čajna vrečka

Predstavljajte si, da lahko čaj prečistite, medtem ko ga pijete. Raziskovalci na univerzi Stellenbosch v Južni Afriki so izumili čajno vrečko, v kateri so zelo tanka nanovlakna in ogljikova zrna, ki prečistijo vodo. Vrečke, ki jih enostavno dodate v posodo ali plastenko, so poceni, ena pa je zmožna prečistiti do  liter vode.

nano_cajna_vrecka.jpg

Vodni filter iz nanotehnološke membrane

Filtriranje vode iz pipe je dandanes na nekaterih območjih skoraj nujno, a je lahko precej drago. Na ameriški univerzi v Kaliforniji so izumili vodni filter iz nanotehnološke membrane, ki je majhen, poceni in energijsko veliko bolj učinkovit od drugih. Filter omogoča hiter pretok vode, obenem pa odbija umazane delce v njej.

Samodejno čiščenje sončnih celic in oken

Sončne celice na zbiralnikih moramo redno čistiti, da neovirano delujejo, saj umazanija zmanjša njihovo energijsko učinkovitost. Na univerzi v Tel Avivu  so poskušali ta problem rešiti tako, da so razvili peptidne nanocevke, ki odbijajo vodo in prah. Tehnologija se lahko uporablja tudi izdelavo kondenzatorjev za proizvodnjo akumulatorskih električnih baterij z veliko prostora za shranjevanje energije ali pa za pogon električnih vozil.

Prožni vodikovi senzorji

V ameriškem laboratoriju Argonne so razvili cenejše vodikove senzorje, ki temeljijo na nanotehnologiji in so v primerjavi s klasičnimi enako učinkoviti. Senzorji uporabljajo paladijeve nanodelce namesto čistega paladija, uporabljali pa bi jih lahko za odkrivanje uhajanja vodika na vesoljskih ladjah. Ker so senzorji prilagodljivi, jih lahko ovijejo tudi okoli ukrivljenih površin.

nanotech_based_flexible_hydrogen_sensors_image_title_zsnxr.jpg

Samočistilne površine, ustvarjene s pomočjo nanotehnologije

V iskanju navdiha za tehnološke inovacije se strokovnjaki vedno bolj zatekajo k posnemanju narave, na primer samočistilnih lotosovih listov. Raziskovalci z inštituta za tehnologijo v Georgiji so s pomočjo nanotehnologije razvili metodo, ki pomaga ustvariti fotonapetostni niz in električne prenosnike, katerih površina dobesedno odbija vodo, prašne delce in druge nečistoče. Inovacija bi lahko pripomogla k izpopolnitvi solarnih sistemov.

Prezračevalna "nanokoža"

Prezračevalna "nanokoža" je material, ki ga lahko ovijemo okoli zgradbe. Proizvaja solarno energijo, hkrati pa tudi absorbira ogljikov dioksid iz ozračja. Ta svetleč material ujame sončno svetlobo skozi plast fotovoltaičnih modulov in nato preko nanokože prenaša energijo do enot za shranjevanje. Majhne turbine uporabljajo polarizirane organizme, ki hkrati vsrkavajo ogljik.