pasica_md_2012.jpg

Peč na pelete tudi za turistične objekte

Gozdna vila Mari je nov poslovni oziroma apartmajski objekt pod samim snežnim stadionom v Mariboru z 88 ležišči in dobrih 3000 kvadratnih metrov uporabnih površin. Zgrajen je bil leta 2011. Stavba je zgrajena iz masivnih materialov in »oblečena« v izolacijo iz kamene volne. Na fasadi je 22 cm izolacije iz kamene volne, pod streho pa je izolacija iz mineralne volne, debela 30 cm. Zidovi v kleti so obloženi s ploščami multipur (ytong; debelina 24 cm). Strop v kleti oziroma v garažah je obložen s kombi ploščami (10 cm).

Apartmajski objekt ogrevajo s pečjo na pelete (KWB Multi Fire) z nazivno močjo 101 kW in z 92-odstotnim izkoristkom. Prav tako z omenjeno pečjo ogrevajo tudi toplo sanitarno vodo. Prezračevanje apartmajev poteka s pomočjo centralnega prezračevalnega sistema. V poletnem času za ohlajanje prostorov uporabljajo predvsem lokalne klimatske naprave, nameščene po apartmajih, v skupnih prostorih pa je vgrajena centralna klimatska naprava. Ob objektu imajo vkopano tudi manjšo cisterno za zajemanje deževnice (5 kubičnih metrov).

akcija_276.jpg

Les tako in drugače v hotelu za mlade

Mladinski hotel Punkl z Raven na Koroškem s 518 kvadratnih metrov površine je bil zgrajen leta 2011. To je povsem lesen objekt, izdelan po sistemu montažne gradnje, sestavljen iz masivnih, križno lepljenih lesenih plošč. Za izolacijo oboda stavbe so uporabili v leseno konstrukcijo vpihane celulozne kosmiče (28 cm), za izolacijo ravne strehe pa kameno volno (39 cm). V kleti je izolacija iz ekstrudiranega polistirena (debelina 39 cm).

Celoten objekt ogrevajo s pomočjo toplotne črpalke zrak–voda Termoterhnika EVT z reverzibilnim delovanjem z nazivno toplotno močjo 17,2 in grelnim številom 3,8 z vgrajenim električnim grelnikom. Isto toplotno črpalko uporabljajo tudi za ogrevanje tople vode, ki jo hranijo v 1000-litrskem zalogovniku za vodo. Toplotna črpalka je povezana tudi s centralnim sistemom prezračevanja z rekuperacijo toplote. Odpadni zrak iz objekta je speljan do zajema zraka za toplotno črpalko, s čimer povečajo učinkovitost toplotne črpalke.

Prav tako toplotno črpalko uporabljajo za hlajenje celotnega sistema (reverzibilno delovanje toplotne črpalke). Za prijetno počutje gostov v poletni vročini so načrtovalci poskrbeli tudi z orientacijo samega objekta in s hortikulturno ureditvijo okolice objekta. Sicer pa imajo na objektu nameščeno »vremensko« postajo, ki beleži temperaturo in glede na to sistem uravnava celotno klimo v zgradbi. V objektu imajo vgrajene tudi števce porabe toplote in električne energije, kar omogoča natančno spremljanje porabe energije in toplote ob vsakem času.

akcija_276_1.jpg

Pestra sestava fasade in strehe

Poslovni objekt Cubis v poslovni coni Šenčur s površino 15.974 kvadratnih metrov v petih etažah je bil zgrajen leta 2009. Objekt je kombinacija armiranobetonske in montažne konstrukcije z zelo pestro in zanimivo sestavo sten. Večji del fasadnih sten je sestavljen iz (od znotraj navzven) dveh mavčno-kartonskih plošč, parne zapore, kamene volne (10 cm), mavčno-kartonske plošče, steklene volne (8 cm), paroprepustne folije in iz zaključne aluminijske plošče. Nekatere fasadne stene (tankoslojne) so sestavljene iz blokov tako imenovanega celičnega betona (20 cm), nato sledijo polistirenska plošča (18 cm), lepilna malta in pigmentna fasadna malta. Nepohodni del ravne strehe je sestavljen (od spodaj navzgor) iz plošče PVP ( 26,5 cm), bitumenske izolacije, plošč fibran xpx (20 cm), filca in prodca na vrhu.

V objektu imajo tudi vsaj dve vrste tlakov, in sicer tlake v skladiščnem delu in tlake v gostinskem delu. V skladiščnem delu so sestavljeni iz betona (15 cm), plošč PVP (45 cm), polistirenskih plošč v blokih (10 cm), v lokalih je sestava nekoliko drugačna. Celoten objekt ogrevajo s pečjo na zemeljski plin Vitodens 100 (Viessman). Toplo sanitarno vodo pa ogrevajo s pomočjo električnih grelnikov. Za hlajenje prostorov imajo nameščene lokalne klimatske naprave in tudi centralno klimatsko napravo. Nekateri uporabniki prostorov uporabljajo lokalne, nekateri pa centralno klimatsko napravo. Na okna imajo nameščena tudi senčila. Objekt ima pripravljeno inštalacijo za izkoriščanje deževnice, ki še ne deluje. Prav tako imajo vgrajen centralni nadzorni sistem, s katerim nadzorujejo ogrevanje, prezračevanje, razsvetljavo in senčila na oknih. Na strehi objekta imajo tudi sončno elektrarno.

akcija_276_2.jpg

Fasadni paneli z izolacijo za hitro gradnjo

Poslovni objekt RLS iz Dobrunj pri Ljubljani z 2920 kvadratnih metrov uporabne površine v štirih etažah (P+3N) je povsem nov objekt. Osnovo gradnje predstavlja armiranobetonska masivna konstrukcija z montažno fasado Trimo. Ti fasadni paneli imajo na notranji strani nalepljeno toplotno izolacijo (20 cm). Na ravni strehi je izolacija iz mineralne volne v kombinaciji s ploščami XPS (skupno 25 cm). Za ogrevanje prostorov imajo na voljo dva sistema, in sicer toplotno črpalko zrak–voda VAT – Hidria Arcticus z nazivno močjo 162 kW in grelnim številom 2,73. Ta zadosti 60 odstotkov potreb, kotel na zemeljski plin (DeDietrich – MCA 90) pa pokrije 40 odstotkov vseh potreb po ogrevanju stavbe. Poleg tega imajo še eno manjšo toplotno črpalko zrak–voda (Termotehnika) z nazivno močjo 1,96 kW in grelnim številom 4,26, ki jo uporabljajo za ogrevanje tople vode in je povezana s 300-litrskim grelnikom. Odpadno toploto od te toplotne črpalke uporabijo za toplozračno ogrevanje mehanične delavnice.

Za zračenje poslovnega objekta imajo vgrajen centralni sistem prezračevanja z rekuperacijo odpadne toplote. Za hlajenje imajo na voljo kombinacijo različnih načinov, in sicer z naravnim hlajenjem (odpiranje oken), ponekod imajo na voljo tudi ventilatorje, ponekod so vgrajene lokalne klimatske naprave, vgrajeno pa imajo tudi centralno klimatsko napravo. Na zunanjih straneh oken imajo vgrajena senčila. Za oskrbo z vodo imajo vgrajen sistem za zbiranje deževnice (40 kubičnih metrov).

akcija_276_3.jpg

Z obnovo fasade do varčnega objekta

Podjetje Armat iz Šentjanža na Dolenjskem je na razpis prijavilo energetsko sanacijo starejšega poslovnega objekta Iskra Tel iz Kranja. Objekt je bil zgrajen leta 1977 po sistemu klasičnega načina gradnje. V okviru rekonstrukcije objekta, ki ima 8400 kvadratnih metrov uporabnih površin, so izvajalci obnovili 4800 kvadratnih metrov fasadnih površin in s tem objekt spremenili v energetsko varčen objekt. Na dobro polovico fasade obstoječega objekta so dodali 19 cm debel sloj steklene volne, na dobrih 1700 kvadratnih metrov fasade pa so dodali 14 cm debel sloj steklene volne.

V okviru tega naročila omenjeni izvajalci sicer niso izvedli izolacije ravne strehe, vendar je bila streha izolirana že od prej. Na betonski plošči ravne strehe je 10 cm izolacije. Z notranje strani pa je v prostorih, ki jih sicer ogrevajo, spuščen strop (Armstrong), na njem pa je 10 cm mehke steklene volne.
Objekt za ogrevanje nima samostojnega ogrevalnega sistema, ampak je priključen na daljinsko ogrevanje. Za ogrevanje tople vode imajo vgrajen električni grelnik z močjo 24 kW. Na strehi poslovnega objekta so leta 20120 postavili sončno elektrarno z močjo 160 kWp.