Če boste že v osnovi izbrali psa, ki je primeren za vas, se bo ta tudi lažje prilagodil na novo življenjsko okolje. Morda pa boste na koncu vseeno ravnali po občutku in izbrali tistega psa, s katerim začutite povezanost, ne glede na to, ali je velik ali majhen, živahen ali umirjen, čistokrven ali mešanček.

Prostor

Živite v stanovanju? Imate dvorišče? Je vaša okolica primerna za sprehode? Če živite na podeželju ali v predmestju ter imate ograjeno dvorišče, je skoraj vsaka pasma primerna za vas. Za majhen prostor, kot je stanovanje, je na primer dobra izbira bišon. Vendar pa so primerni tudi nekateri večji psi, na primer angleški hrt. Za zdravje vsakega psa pa je pomembno, da ima dovolj gibanja. Na splošno naj bi bile za podeželje bolj primerne pasme, kot so ameriški staffordski terier, poenter in pravzaprav kakršen koli terier, za mesto oziroma stanovanje pa yorkširski terier, valižanski ovčar in buldog.

zdzhd.jpg

Aktivnost

V povezavi s prostorskimi omejitvami morate upoštevati tudi aktivnost psa. Starejša oseba bo mogoče težko dohajala irskega setra, nekdo, ki je zelo aktiven, pa bo morda razočaran nad papillonom. Terierji imajo v sebi nekaj, kar jih žene, da so v gibanju. Mnogi psi čuvaji, na primer napolitanski mastif, pa so bolj umirjeni, saj se od njih pričakuje, da se ''vključijo'' le v navzočnosti vsiljivcev.

Pasme psov, za katere je po navadi značilna nižja stopnja aktivnosti, so na primer francoski buldog, Cavalier King Charles španjel in navadni buldog, zelo aktivni pa so po navadi terierji, vižli in kodri.

tips_before_buying_a_chihuahua_puppies.jpg

Temperament

Tako kot imamo ljudje različne osebnosti, jih imajo tudi psi. Nekateri so zaprti vase, drugi so družabni. Nekateri so poslušni, drugi hočejo biti ''glavni''. Terierji so na splošno vztrajni, prijazni, učljivi in dobri z otroki. Tudi pasme, ki naj bi bile bolj nevarne, na primer ameriški staffordski terier ali pitbul, so lahko prav tako krasni družabniki, vendar je dobro, če so lastniki pripravljeni tudi na pasjo agresijo. Severnjaške pasme so po navadi zveste, zadržane in inteligentne. Psi čuvaji so šele pred kratkim postali hišni psi. Večinoma so zelo ljubeči do družine, do neznancev pa previdni. Po navadi se dobro razumejo z otroki.

Med ovčarskimi psi so med najbolj znanimi borderski ovčarji. Ti so prijazni, inteligentni in se hitro učijo. Navadno se dobro razumejo z drugimi psi in otroki, če so pod nadzorom. Tudi lovski psi se zelo dobro razumejo z drugimi psi in otroki, so sproščeni in dobrodušni. Družabni psi so po navadi manjši, ljubeči do ljudi, čuječi in trmasti. Nekateri se bolje počutijo v gospodinjstvih, kjer živijo le odrasli.

Z otroki se praviloma nekoliko slabše razumejo čivave, akite in pekinčani. Mastifi, labradorci in nemške doge so prilagodljivi in nezahtevni, sibirski haskiji, lovski psi in šarpeji pa dostojanstveni in zadržani.

kmto8i.jpg

Velikost

Nekateri se bojijo velikih psov, medtem ko drugi miniaturnih pasem sploh ne dojemajo kot pravih psov. Ko gre za velikost, si je dobro postaviti naslednja vprašanja: boste lahko psa obvladali na sprehodu, če pride do incidenta? Koliko prostora imate? Ko izbirate pasmo, najprej upoštevajte temperament in stopnjo aktivnosti. Lepo je, če se lahko pes takoj vključi v vaš življenjski slog, vendar pa lahko s treningom in potrpežljivostjo vsak pes postane nepogrešljiv član vaše družine, ne glede na to, kakšno je njegovo poreklo.