Kolikokrat ste že nekomu pokazali, kako naj nekaj naredi, na koncu pa ste delo opravili sami? To je nekako v človeški naravi. Kako torej pomagati starejšim, ne da bi jih pri tem podcenjevali ali celo razjezili? Večina starejših namreč težko prizna, da potrebujejo pomoč, saj se tako soočijo s svojimi omejitvami, pred katerimi si morda zatiskajo oči.

Skrb za ostarele je drugačna od skrbi za otroka

Zavedati se morate, da ne pomagate otroku, ampak odrasli osebi, ki sama ni povsem sposobna opravljati določenih del. Zaradi tega staršem pustite, da prevzamejo vodstvo. Če je mogoče, naredite posamezna opravila skupaj z njimi in ne za njih. Čeprav lahko ta pristop traja dlje časa, pa bodo ohranili določeno samozavest, če jim pustite prevzeti vodilno vlogo.

pomagajmo_starejsim.jpg

Vprašajte, pri čem potrebujejo pomoč

Starejše vprašajte, pri čem točno potrebujejo vašo pomoč. Naj vam povedo, vi pa se držite njihovih prošenj – vsaj za začetek, dokler so sposobni druga dela opraviti sami. Če pa oseba nima realne slike o tem, kaj lahko stori zase, boste morali najti nežen način, da ji pokažete tudi vaš pogled na to.

Bodite spoštljivi

Preden priskočite na pomoč, vprašajte za dovoljenje. Če morajo vaši starši k zdravniku, ne predvidevajte, da si želijo tudi vas zraven v ambulanti. Raje jih vprašajte, če bi radi, da ste z njimi ves čas ali pa raje počakate zunaj in se na koncu vrnete po njih. Prepričajte se, da vedno dobite odgovor.

pomagajmo_starejsim_2.jpg

Redno preverjanje

Če starše obiščete vsako nedeljo, ne bi škodilo, če jih pokličete po telefonu tudi večkrat med tednom. Tako boste lahko preverili, ali so vzeli zdravila ob pravem času. Če sami nimate časa, da bi jih obiskali tudi med tednom, prosite zaupanja vrednega soseda staršev, sorodnika ali prijatelja.

Poskrbite za varnost

Ko je ogrožena varnost vaših staršev, boste verjetno morali vzeti vajeti v svoje roke. Po drugi strani pa se ne vsiljujte staršem, ki večino opravil naredijo še sami. Vaša naloga v osnovi je, da jim zagotovite varnost, udobje in srečne trenutke, ne da bi prevzeli njihovo življenje v svoje roke.