Domači kis

Staro vino iztočite v posodo s pokrovom, ki pa mora prepuščati zrak, in jo postavite v hladen in temen prostor ter pustite, da fermentira. Sprva je raztopina nekoliko motna, a se bo sčasoma zbistrila. Da je domači kis nared, boste vedeli, ko boste na dnu opazili belo "kožo" (bakterijsko kulturo ali tako imenovano "mati"). Prvič, ko boste vino spreminjali v kis boste morali na rezultate počakati nekaj mesecev, že naslednjič pa bo z uporabo "matere" ta postopek krajši - vsega nekaj tednov.

cooking_wine.jpg

Kuhanje

Vino lahko uporabite tudi za oplemenitenje okusa vaših jedi. Namesto da živilo v ponvi zalijete z jušno osnovo, ga zalijte z ostankom vina.

Sladki alkoholni sirup

Če ste spili samo kozarec ali dva vina in vam ga je torej v steklenici ostalo precej, iz njega naredite sladki alkoholni sirup.

2009_09_30_wine.jpg

Steklenico vina zmešajte s skodelico sladkorja. Mešanico postavite v lonec in jo zavrite, nato zmanjšajte ogenj in pustite rahlo vreti od 35 do 45 minut. Ugasnite štedilnik. Počakajte, da se mešanica ohladi, nato jo postavite v zamrzovalnik, da se strdi. Sirup se izvrstno poda k sladoledu, vafljem ali svežemu sadju.

Če boste uporabili belo vino, lahko mešanico oplemenitite s strokom vanilije, k rdečemu pa se čudovito poda okus cimetove palčke.