Plemenske maske

Plemenske maske poskrbijo za izvrsten dekor vsake, tudi zelo moderno opremljene sobe. Lahko jih namestite na steno, mizo ali na polico. Dobro delujejo tako same kot skupaj z drugimi maskami.

Perjanica

Juju - pernato naglavno okrasje iz Kameruna, ki ga nosijo poglavarji in pomembni plesalci ob ceremonijah, simbolizira blaginjo in posnema perje ptičev. Čudovito je videti kot stenski okras. Dobiti ga je moč tudi v različnih barvah.

yellow_juju_two_1_95945_zoom.jpg

Tkanina

Blago kuba iz Zaira je stkano iz rafijinih listov. Med drugim ga uporabljo tudi za krila, ki jih nosijo na različnih svečanostih. Vzorci so po navadi geometrjski, barve pa so odvisne od lokalnih rastlin. Blago lahko v vašem domu uporabite kot prevleko za okrasno blazino. Tudi iz žameta kasai, ki ga izdeluje ljudstvo Kuba iz Konga, boste dobili zelo lepe prevleke za okrasne blazine.

Sedišča

Afriška sedišča so zelo raznolika in predstavljajo določeno deželo, območje ali pleme. Ročno izrezljana pručka iz temnega lesa se bo odlično podala ob bel zid in moderno belo jedilniško mizo in stole. Pručka senufo iz Slonokoščene obale je narejena iz enega kosa lesa. Zaradi svoje preproste, a obenem elegantne oblike, je zelo funkcionalna. Lahko jo uporabimo kot sedež ali kot klubsko mizico.

Še en lep in zelo uporaben primer pručke je Bamilekejeva kraljeva pručka, ki jo imenujejo tudi pajkova miza. Pajek ima namreč velik pomen za Bamileke. Verjamejo da – tako kot kralj – poseduje sveto znanje in sposobnost reševanja problemov. Kralj jo uporablja med javnimi slovesnostmi. Obstajajo tudi večje pručke, ki jih lahko imamo za kavne mizice.

img_3748.jpg

Skulpture

Videz svojega doma lahko popestrite tudi z afriškimi skulpturami. Ljudstvo Mbole iz Konga ima še posebno zanimive okrogle skulpture, ki so jih nekoč uporabljali tudi kot valuto v pomembnih poslih. Tudi pokrivalo Tji-Wara ljudstva Bumbara iz Malija je zelo lep dekorativni kos. Pokrivalo sicer nosijo kmetje med slavnostnim plesom v času sajenja. Simbolizira antilopo, ki jo imajo za popolno žival.

Dekoracija

Ni nujno, da se odločite le za en primerek afriške kulture; izberite jih več in z njimi okrasite celo sobo. Na police postavite maske in skulpture, na kavč ali posteljo okrasne blazine, ob njo pa lepo pručko s črne celine. Ne bojte se biti drzni!