Jeste samo sveže sadje in zelenjavo

Živil ne pozabite tudi zamrzniti. Zamrznjeno organsko sadje in zelenjava, peciva in sladkarije namreč vsebujejo podobno hranilno vrednost kot sveža hrana. V nekaterih primerih imata lahko zmrznjeno sadje ali zelenjava celo več ohranjenih vitaminov in drugih snovi kot sveže, ki je prepotovalo dolgo pot in več tednov stalo v skladiščih.

Enolična prehrana

Ste človek navad? Zakaj bi morali vedno izbrati ravno zeleno solato in paradižnik? Preizkusite različne mešanice solat, ki jih pripravite po svojem receptu – med sestavine vključite borovnice, avokado ali na primer oreščke. Jejte hrano, ki je še niste preizkusili ali pa jo v svoje obroke vključujete bolj poredko. Namesto belega se odločite za rjavi riž; med drugim pa lahko pripravite kvinojo ali proso.

napake_v_kuhinji.jpg

Izključitev vseh maščob

Vse maščobe niso enake. Nekatere nam koristijo kot vir energije, druge pa telesu zagotovijo potrebne maščobne kisline, pomembne za delovanje srca in možganov. Namesto da bi se izognili vsem maščobam, se izogibajte le večjim količinam nasičenih masti in transmaščob. Nasičene maščobe večinoma najdemo v živalskih maščobah, denimo v maslu, mleku in mastnem mesu. Transmaščobe pa so del ocvrte hrane, piškotov in prigrizkov. Za kuhanje zato uporabljajte rastlinsko olje, po možnosti sončnično, ali pa še bolj zdravo olivno.

Ne načrtujete vnaprej

Ena najpogostejših napak zdravega prehranjevanja je tudi, da ne načrtujete vnaprej. Priporočamo vam, da naredite jedilnik za ves teden vnaprej in glede na načrtovano nakupite vsa potrebna živila. V kuhinji boste tako imeli na dosegu roke vse sestavine, iz katerih lahko v miru skuhate želeno jed. Če boste trgovino obiskali s seznamom v rokah, je tudi manjša verjetnost, da boste kupili živila, ki jih ne potrebujete.

nakupujem3.jpg

Vse ali nič

Najpomembnejše načelo zdrave prehrane je raznolikost. Ni vam treba izključiti polovice živil z jedilnika, da bi jedli zdravo, saj včasih zadostuje že, če med pogosto uporabljena živila vključite še kakšna nova. Če se na primer ne morete odpovedati čokoladi, posezite po temni čokoladi, ki je bolj zdrava. S količino posameznega živila ne pretiravajte, ampak ga raje jejte v manjših količinah.