Zdaj se v okviru retro videza znova vračajo. Bi jih imeli v svojem domu? Želite o tej talni oblogi iz naravnega materiala izvedeti kaj več? Berite naprej. Naravna pluta prihaja iz dreves plutovca, ki rastejo predvsem v južni Evropi in severni Afriki. Izdelajo jo tako, da zamaške steklenic stisnejo in spečejo v plošče, iz njih pa naredijo posamezne talne plošče. Največ izdelkov iz plute pride iz Portugalske.

Prilagodljiv in zeleni material

Ste kdaj videli, kako hitro je plutovinast zamašek, ko ste ga izvlekli iz steklenice, "skočil" v prvotno obliko? Potem veste, kako elastičen in fleksibilen je ta material. Zaradi prilegajoče se strukture so tla tudi zelo udobna. Še posebno primerna so za kuhinje, telovadnice in druge prostore, v katerih veliko časa stojimo. Če nam kaj lomljivega (npr. steklo ali keramika) pade na plutovinasta tla, je veliko manjša možnost, da se bo predmet razbil. Poleg tega plutovinast pod zadržuje toploto in duši zvok.

modern_interior_with_cork_floor.jpg

Pluta je tudi zeleni material. Po poseku lubja se ta počasi obnavlja, je pa zato sečnja strogo regulirana, zaradi česar je škoda ob njej minimalna. Ker drevo raste od sto do dvesto let, je pluta dolgotrajen obnovljiv vir. Prav tako je primeren za alergike, saj se na njem ne nabira prah, poleg tega pa vsebuje suberin, naravno obrambno snov, ki jo ščiti pred plesnijo, gnilobo in škodljivcem. Ljubitelji plute obožujejo njeno naravno raznolikost v barvi in teksturi, ki ustvarja bogastvo in globino, ki ju ni moč umetno izdelati. Če vam naravni videz ni všeč, lahko pluto prebarvate v kateri koli odtenek.

Redno vzdrževanje

Pluta ima tudi nekaj pomanjkljivosti. Čeprav gre za obstojen material, jo je potrebno vzdrževati. Drobtine, umazanija in drugi ostanki lahko čez čas opraskajo površino talne obloge, zato jo morate vsaj enkrat na teden dobro pomesti oziroma posesati. Vsakih nekaj let morate tudi obnoviti zaščitni nanos iz poliuretana. Za zaščitni nanos lahko uporabite tudi vosek, ki je bolj odporen proti praskam, a ga je treba obnoviti pogosteje. Pluta ima že lahko zaščitni nanos ali pa ga moramo nanesti sami.

Čeprav gre za elastičen material, pa pluta ne "skoči" vedno nazaj v svojo prvotno obliko. Če boste denimo po njej podrsali z mizo in s sabo potegnili še nekaj plute, se bo to na njej poznalo, prav tako tudi noge pohištva, postavljenega na njej, razen če jih boste zaščitili s podstavki in razbremenili pritisk na podlago. Vedite tudi, da bo zaradi sončne svetlobe čez čas površina plute nekoliko obledela.

Pluta ni najboljša prijateljica vode. Čeprav ima naravno zaščitno plast, ki odbija vlago, pa se lahko stoječa voda prebije skoznjo in povzroči škodo. Če si jo torej želite imeti v kopalnici, kleti ali pralnici, se o tem pogovorite s strokovnjakom.

gekitchenwebrgb.jpg

Polaganje in cena

Večina plutovinastih talnih oblog je na voljo v dveh oblikah - deskah ali ploščicah. Deske so lahko narejene iz enega kosa ali pa iz laminata. Na tla jih položite bodisi z lepljenjem bodisi zgolj s sestavljanjem. Ploščice so narejene iz enega kosa in jih prilepimo na talno podlago. Če želite imeti posebno oblikovano podlago, lahko kupite pluto tudi v ploščah, a boste imeli z rezanjem zelo veliko dela, najverjetneje pa boste potrebovali tudi pomoč strokovnjaka.

Pluta ni ravno poceni, ni pa tudi tako zelo draga, da si je ne bi mogli privoščiti. Nikar ne kupujte najcenejše, saj boste zaradi verjetne slabše kvalitete kmalu zelo razočarani.