Da huda zima ne bi predolgo trajala, so nam lahko »v pomoč« ljudska izročila naših prednikov. Ta pravijo, da zimo in zle duhove zanesljivo prežene le pust. No, narava bo v vsakem primeru opravila svoje. Čim spoštljivejši bomo mi do nje, tem prijaznejša bo ona do nas. O tem ni dvoma. Za ohranjanje kulturne in etnografske dediščine, ki so nam jo v varstvo zaupali naši predniki, pa nam bodo hvaležni tudi prihodnji rodovi. Dolga in huda zima namreč ne spravlja v slabo voljo samo kmetovalcev kot nekoč, zdaj med drugimi nejevolji tudi gradbince, ki bi čim prej radi nadaljevali svoje gradbeniško poslanstvo.

pust1.jpg

Preganjanje zime

Med tovrstnimi »nergači« nad zimo je tudi neformalno poslovno združenje, ki ga sestavljajo podjetja Eko Gradvest, Gradvest, Mix, Fergrad, Finagra, Ustanova Graščina, Ustanova Gradimo športno prihodnost in Društvo ekološki krog Ljubljana. Neformalno združenje vodi direktor Eko Gradvesta Marijan Fras, ki se v prepoznavni družbeno odgovorni naravnanosti zavzema za sodelovanje med različnimi društvi v Sloveniji, ki ohranjajo našo kulturno in etnološko dediščino. Eden takih konkretnih primerov je sodelovanje z Etnografskim društvom Korant Markovci, zato so kljub ne ravno rožnatim časom za gradbince sponzorsko podprli tudi njihovo letošnjo pustno prireditev v Markovcih, ki bo tradicionalno potekala na izvornem mestu pravega koranta (in ne »meščanskega« kuranta) v soboto, 18. februarja. Torej v Markovcih.

Koranti so jih sicer že pred leti obiskali v Ljubljani na Kodeljevem, kjer ima skupina sedež. Nato so se še vsi liki predstavili v naselju Moj novi dom v Komendi, kjer Eko Gradvest gradi novo, poenoteno urejeno, naravi prijazno in energetsko varčno domovanje v enodružinskih in večstanovanjskih objektih. Lani pa so pod častnim pokroviteljstvom občine Komenda nastopili v sicer »mini«, pa vendar v pravi povorki po Komendi, kot jo poznajo in ohranjajo tudi v domačih Markovcih. Čeprav je v sprevodu sodelovalo kar 50 njihovih članov, še vedno niso mogli predstaviti prav vseh njihovih pustnih likov in njihovega žlahtnega sporočila. Njihov »zaščitni znak« je v prvi vrsti korant, ki se je »rodil« prav na markovških ravnicah. Njegov demonski lik je že sam zase dovolj prepoznaven. Do prave vloge pa pride v sodelovanju še z drugimi pustnimi liki, ki vsak zase s svojim nastopom nadaljujejo pripoved naših prednikov.

pust2.jpg

Tu so namreč še glasni pokači, ki s posebnimi biči od svečnice naprej »pokajo fašenk« (napovedujejo pustovanje), ponosni kopjaši, ki so sicer ženitovanjski liki, prepevajoči orači, neukrotljive ruse in gambele, spretni gonjači, veseli muzikanti, nagajivi medvedi, razigrani piceki in kurike, vile, frajlice, maškare … Še kar nekaj je likov, ki nastopijo posamično ali v skupinah, in prav vse lahko pre(s)poznate v njihovem izvirnem sprevodu, ki se ga udeleži tudi veliko gostov iz vse Slovenije in tudi iz tujine.

Spet doma

Veliko, če že ne največ zaslug za to, da bo letos potekal že kar 21. organizirani fašenk v Markovcih, gre sedanjemu predsedniku Etnološkega društva Markovci Marjanu Bezjaku. Ves čas si je namreč prizadeval, da bi njihovo bogato kulturno dediščino vrnili tja, kamor sodi – na podeželje. In uspel! Poudariti velja, da je delo v društvu volontersko, njihova dejavnost pa odvisna od sponzorske podpore. Posebnost njihovega nastopa v primerjavi z mimohodi nastopajočih na podobnih prireditvah kjer koli v svetu pa je v tem, da njihovi pustni liki vso svojo simboliko v največji meri izkažejo tako, da zavijejo in se za trenutek zadržijo na dvoriščih kmečkih domačij, kjer jih domači z veseljem sprejmejo in pogostijo. Poleg pustnih likov so prav na vseh dvoriščih dobrodošli in postreženi tudi vsi naključni opazovalci njihovega pustnega nastopa. To preprosto morate doživeti …

pust_bezjak.jpg

Začetek sprevoda bo ob 13. uri izpred gasilskega doma v Zabovcih. Več na: www.fasenk.si