Ko se sčasoma blazin, ki jih imamo, naveličamo ali če bi v stanovanje radi vnesli nov, svež videz, jih enostavno zamenjamo ali jim zamenjamo samo preobleko. Stanovanje bo s temi majhnimi popravki dobilo svežino in povsem nov videz.

blazine_270_kavc1.jpg

Blazine izdelajte sami

Na trgu je velika izbira blazin, a morda vseeno ne boste našli take, ki bo po vašem okusu, zato vam svetujemo, da si blazine izdelate kar sami. Tako boste lahko uskladili barve in materiale s preostalo opremo. Seveda ni treba, da naredite vso blazino, tj. osnovo iz pene in spodnjo prevleko, vse to lahko poceni kupite, temveč boste naredili le dekorativno preobleko. Sprašujete se, ali morate znati šivati s šivalnim strojem. Ni nujno. Ponujamo vam tudi nekaj idej, kako naredimo blazino brez šivanja.

Pri ideji je dobro upoštevati nasvete arhitektov.
• Če imate klasično pohištvo, potem dajte blazinam polet. Bodite drzni ali otroško naivni, vsekakor pa izvirni. Če želite umirjeno klasiko, potem so lahko vaše blazine v barvi sedežne garniture, drugačen videz pa poudarite s tkanjem in strukturnim vzorcem blaga ali z domiselno izdelavo blazin. Lahko pa blazine poenotite z dekorativnimi zavesami.
• Pri modernem pohištvu pazite, da bodo blazine v drugi barvi, kot je kavč. Svetlo enobarvno sedežno garnituro lahko npr. popestrite z blazinami najrazličnejših barv. Pazite tudi na vzorce, ki naj bodo »lažji« in moderni. Sledite lahko tudi modnim trendom.
• Starinsko pohištvo zahteva stilske blazine ali vsaj blazine s cofi.
• Za otroško sobo pa boste naredili kakšno pravljično blazino.

blazine_270_1.jpg
blazine_270_2.jpg

Na kaj moramo paziti pri nakupu blaga

Preden kupite blago, morate narediti načrt: koliko blazin želite, kakšna bo velikost blazin, razmislite o barvi in vzorcu, izračunajte, koliko blaga boste potrebovali, saj se bo sicer vaš nakup kljub dobri ideji morda slabo končal. Vzemite si tudi čas in obiščite več trgovin s tovrstnim blagom. V trgovinah vam pokažejo vzorce, ki si jih lahko sposodite, saj se boste tako lažje odločili, potem pa blago naročijo, zato pri izvedbi računajte tudi s tem. Kupite zares dobro blago, saj pri stroških za blazine ne gre varčevati. Splošno pravilo je, da je gosto tkano blago bolj kakovostno, je pa tudi dražje.

blazine_270_kavc.jpg

Unikatne blazine – nekaj tehnik za vašo idejo

Če želite narediti zares unikatne blazine, s katerimi se boste lahko pohvalili pred družino in prijatelji, potem vzorec naredite sami. S kakšno tehniko lahko uresničite svojo idejo?

• Vzorec naslikate z barvami za blago in svilo.
• Prevleko za blazino lahko naredite tudi tako, da nanjo prišijete okraske iz blaga, ki ste jih izdelali posebej iz drugega blaga. Na tak način bodo zelo lepe blazine v podeželskem stilu ali pa pravljične blazine.
• Z vezenjem, kvačkanjem ali polstenjem volne lahko naredite klasične ali moderne blazine ali pa naredite le vzorčke in jih našijete na blazino.
• Tudi s servietno tehniko je možno narediti vzorec na blagu. Kupite poseben medij za tekstil in servietke z vzorcem, ki so vam všeč. Odlepite prvo plast servietke in jo nalepite na blago, ponovno nanesite medij in delo je končano.
• Seveda lahko spremenite tudi že obstoječe blazine.

blazine_270_3.jpg
blazine_270_4.jpg

Šivamo lahko tudi brez šivalnega stroja

Če nimate šivalnega stroja, lahko blazine sešijete z ročnimi vbodi ali pa tako, da ukrojeno blazino z luknjačem naluknjate (blago podložite) in skozi luknje potegnete okrasno vrvico. Tudi z uporabo posebnega lepila za tekstil je mogoče narediti lepo in trpežno blazino. Unikatne blazine lahko naredite tudi s polstenjem volne.

Več o tehnikah poslikave in drugih tehnikah lahko preberete v knjigi Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE – več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah, ki je izšla leta 2011 pri založbi Littera Picta.