130 LED-svetil vizualizira kinetično in potencialno energijo, ki jo odda gugalnica med običajnim guganjem osebe na njej. Interaktivna gugalnica je nameščena v parku nemškega mesta Mainz, tamkajšnjim otrokom pa je zagotovo v veselje.

lichtschwung_gugalnica_2.jpg

Gibanje gugalnice …

Za razliko od konvencionalnih metod poučevanja fizike in razlaganja, kako se vrednosti kinetične in potencialne energije na različnih točkah gibanja gugalnice razlikujejo, ta uporablja 130 LED-lučk, pripetih na veje bližnjih dreves, ki rastejo ob tamkajšnji reki Ren. Med gibanjem gugalnice se namreč vrednosti potencialne in kinetične energije konstantno spreminjajo, pri čemer je potencialna energija največja na vrhu zamaha gugalnice, kinetična pa je največja na sredini.

lichtschwung_gugalnica_3.jpg

… pretvorjeno v obnovljivo energijo

Inovativno gugalnico z varčno razsvetljavo je oblikoval Dennis Praschak in je del praznovanja znanosti, ki se letos odvija v mestu. Gugalnica prikazuje, kako različna načela fizike vladajo vsemu, kar nas obdaja. LED-svetila oddajajo različno stopnjo svetlobe in prikazujejo spremembo v vrednosti kinetične in potencialne energije s pomočjo senzorjev gibanja. Projekt dokazuje, koliko obnovljive energije še čaka, da jo izkoristimo.