Rastlinjak iz recikliranih plastičnih steklenic ravno tako nudi prijetno zavetje rastlinam kot profesionalno zgrajen rastlinjak, saj je v njem temperatura zraka običajno okoli 10 stopinj višja od ozračja. To pa so že ugodni pogoji za gojenje rastlin v katerem koli podnebju. Obenem je prijazen do okolja, poceni in preprost za popravilo, saj poškodovano plastenko zlahka zamenjate.

Trdnost konstrukcije

Vse plastenke so pravzaprav nataknjene bodisi na dolgo žico bodisi na bambusovo palico ali steblo trsja. Zaradi tega plastenk veter ne more odpihniti, ampak je konstrukcija stabilna in prenese celo močne vetrove. Seveda pa je stabilnost vašega rastlinjaka odvisna predvsem od tega, kako dobro ste posamezne palice z nanizanimi plastenkami pritrdili skupaj.

rastlinjak_iz_plastenk.jpg

Kako naredite nov dom za rastline?

Zbrane plastične steklenice operite, jim odstranite nalepke in pokrovčke ter odrežite dno. Nato steklenice nanizajte na izbrano palico (bambusova, trsje, žica), ki mora biti dovolj tanka, da jo spravite skozi najožji del plastenke (vrat). Tako ustvarite več enako dolgih palic, ki so v bistvu stene in streha vašega novega rastlinjaka.

Potrebovali boste še okvir rastlinjaka, v katerega boste lahko vertikalno vstavili in pritrdili palico s plastenkami. Izdelajte ga iz starih lesenih desk ali kakega drugega materiala – opravilo je sicer malce bolj zapleteno, saj boste morali izmeriti velikost okvirja in dolžino palic ter deske potem z žeblji zbiti skupaj. Ko je okvir narejen, palice s plastenkami preprosto pritrdite nanj tesno eno zraven druge.

rastlinjak_iz_plastenk_2.jpg

Druga možnost

Če ne želite uporabiti podporne palice, ki bo plastenke držala skupaj, lahko steklenice z odrezanimi spodnjimi deli nanizate kar eno na drugo brez vmesne vezi. Plastenko z odrezanim dnom vstavite na vrh druge plastenke in jo čim bolj pritrdite, da je struktura stabilnejša. Dobljen niz namestite v okvir rastlinjaka, in sicer tako, da na okvir pritrdite več žic v horizontalni liniji, med katere umestite plastenke. Pri tem projektu zamaške pustite na plastenkah, da insekti ne bodo mogli v notranjost sten rastlinjaka.

rastlinjak_iz_plastenk_3.jpg

Po želji lahko rastlinjak tudi izolirate, da preprečite prepih in vstop hladnega zraka, ali pa si omislite sistem samozalivanja: če na plastenkah niste pustili zamaškov, lahko deževnica pronica skozi zgornje odprtine najvišje ležečih plastenk v stene, iz katerih napeljete cevke do rastlin v notranjosti.