Nekateri zakonci takoj, ko imajo priložnost, na primer ko njihov otrok odraste in se odseli, zasedejo prosto sobo in si jo uredijo po svoje. Nekateri pari pa vse noči preživijo v skupni zakonski postelji.

separate_bedrooms_may_help.jpg

Zakaj nekateri raje spijo sami?

Najsi bo zaradi smrčanja, šklepetanja z zobmi, bojevanja za odejo, govorjenja v spanju, različnega časa prihodov domov ali drugih razlogov - nekateri zakonci se v lastni postelji preprosto bolje spočijejo. In kakovosten počitek in spanec je vsekakor pomemben, še posebno če ves dan delate in se utrujeni vrnete domov, kjer bi se radi le v miru spočili. Če nekoga na primer moti partnerjevo smrčanje, lahko to vodi do nesoglasij in prepirov, živci pa so zaradi utrujenosti še bolj razrahljani.

Ugotovite, kaj vam najbolj ustreza

Včasih nekateri pari najdejo srednjo pot – imajo vsak svojo posteljo ter še eno skupno, ki si jo občasno delijo. Čas, ki ga preživijo skupaj, tako še bolj cenijo.

sleeping_alone.jpg

Mnenja strokovnjakov se v zvezi z ločenimi spalnicami sicer nekoliko razlikujejo. Dr. Willard Harley meni, da skupno spanje pomembno pripomore k povezanosti partnerjev, medtem ko pisateljica Stephanie Coontz pravi, da je spanje v ločenih posteljah z namenom, da bi se lahko dobro spočili čez noč, čisto smiselno. Terapevti opozarjajo, da je najpomembneje, da partnerja ohranjata intimnost, tako fizično kot drugo. Verjetno pa je najbolje, da preprosto spite tako, kot vam najbolj ustreza, saj ni pravila, ki bi veljalo za vse.