Sam svoj mojster

Preden se lotite iskanja največjega potratneža, zberite račune za energijo zadnjih nekaj let. Preglejte jih za vsak mesec posebej. Tako si boste lažje ustvarili podobo o tem, kdaj za kaj največ porabite.

Uhajanje zraka

Sprehodite se po domovanju in preverite, če kje uhaja zrak. Še posebno pozornost namenite stikom tal s stenami in sten s stropi, okenskim in vratnim okvirjem, morebitnim pasjim vratcem, kaminski loputi, na okna nameščenim klimatskim napravam, cevem, električnim vtičnicam in stikalom ter vsem prostorom, kjer se stikajo materiali (kot so robovi, okoli dimnikov in ob temeljih vašega doma). Če uhajanja ne morete zaznati, pa se vam zdi določeno območje vseeno sumljivo, zmočite roko in jo dajte na sumljivo mesto (prepih bi zdaj morali začutiti) ali pa prižgite dišečo palčko in poglejte, kam vleče dim.

Izolacija

Preverite izolacijo od kleti do podstrešja. Ta mora prekrivati vse luknje in zaobjeti vse cevi, peči, grelnike in dimnike. Biti mora tudi zadostne (predpisane) debeline. Če nimate ogrevane kleti, morate izolirati tla pritličja. Preverite tudi izolacijo sten in stropov.

_008.jpg

Ogrevalni in ohlajevalni sistem

Vaš ogrevalni in ohlajevalni sistem sta lahko zelo potratna. Če sta starejša od 15 let, razmislite o njuni zamenjavi z bolj energijsko učinkovitimi sistemi. Vsako leto naj ti napravi pregleda strokovnjak. Filtre na pečeh menjajte v skladu z navodili proizvajalca (običajno enkrat na mesec), umazanijo s tuljav na centralni klimatski napravi pa očistite s sesalnikom.

Svetila

Energijsko potratne žarnice z žarilno nitko zamenjajte z varčnimi ali LED-žarnicami. Privarčevali boste tudi, če boste namestili stikala za zatemnitev luči in senzorje, ki bodo luč ugasnili, če vas nekaj časa ne bodo zaznali v prostoru.

Poiščite potratneža

Hladilniki, pomivalni stroji in druge gospodinjske in tehnološke naprave so lahko zelo potratne, če niso pravilno nameščene ali če zanje ne skrbimo prav. Pri ponudniku električne energije zaprosite za izposojo merilnika porabe elektrike. Na računu se bo poznalo že, če boste za eno stopinjo znižali temperaturo na vašem hladilniku. Iz vtičnice iztaknite vse naprave (televizor, DVD-predvajalnik, računalnik ipd.), ki jih ne uporabljate. Če kupujete novo napravo, kupite takšno z energijsko nalepko v razredu A ali višjem.

new_refrigerator.jpg

Pokličite strokovnjaka

Nimate časa, znanja ali potrpljenja, da bi preverili, kako energijsko potraten je vaš dom? Angažirajte strokovnjaka. Ta bo vaš dom pregledal do obisti. Je pa priporočljivo, da se na njegov obisk dobro pripravite. Naredite spisek težav, na katere sumite, zraven pa priložite izpiske računov vsaj za zadnje leto dni. Tako boste strokovnjaku olajšali delo. Bodite doma, ko pride in pozorno spremljajte njegovo delo. Pregledati mora vse tisto, kar smo zapisali zgoraj.

Po pregledu

Ko ste opravili pregled ali pa je tega v vašem imenu opravil strokovnjak, veste, v katerem grmu tiči zajec. Strokovnjak bi vam celo moral dati spisek priporočil, kako dom narediti bolj energijsko učinkovit, nekateri pa vam bodo tudi povedali, koliko boste prihranili, če boste kupili bolj energijsko učinkovito opremo. A to ne pomeni, da morate zdaj na vrat na nos v trgovino po novo peč ali centralno klimatsko napravo. Najprej se lotite manj trših orehov, kot sta dodatna izolacija ali zatesnitev. Morda bo že to rešilo vašo težavo.

Zatesnite vse luknje, skozi katere uhaja zrak. Za manjše uporabite tesnilo, za večja pa ustrezno izolacijsko sredstvo. Dobro zatesnite vse obrobe okoli vrat in oken. Vsako poškodovano okno zamenjajte z energijsko učinkovitim. Na okna namestite zavese ali rolete in tako preprečite uhajanje toplote oziroma hladu iz sobe. Zamenjajte žarnice z varčnimi oziroma LED-žarnicami.

Ko kupujete nove naprave (če so stare več kot 10 let, začnite razmišljati o tem), kupite takšne z energijsko nalepko razreda A, ki porabijo 10 do 50 odstotkov manj energije od običajnih naprav. Starejše naprave bodo bolj energijsko učinkovite, če jih boste redno čistili. To še posebno velja za tuljave hladilnika in klimatske naprave. Če večja energijska učinkovitost doma terja večje gradbene posege, najemite strokovnjaka, da vam pri tem pomaga.