Uporabljajte manj tople vode

Uporabljajte manj tople vode. Namesto, da si privoščite kopel, se na hitro oprhajte. Prhajte se s hladno ali vsaj mlačno vodo. Sliši se brutalno, a v resnici sploh ni tako grozno. Tako boste prihranili električno energijo, če z njo ogrevate vodo, pa tudi vodo, saj verjetno pod hladnim curkom ne boste stali tako dolgo kot zdaj stojite pod toplim.

V kuhinjske lonce in čajnike dajte le toliko vode, kot jo zares potrebujete. Posodo operite le, ko je pomivalni stroj čisto napolnjen. Kadar je to možno, za pranje perila uporabljajte čim bolj hladno vodo. Sodobni pralni stroji perilo odlično operejo tudi pri nižji temperaturi.

Šoba za prhanje

Kupite šobo za prhanje z maksimalnim pretokom 10 litrov vode na minuto. Z nakupom dobrega, modernega proizvoda boste prihranili tako vodo kot elektriko, užitek prhanja pa bo še vedno enak kot prej.

apishowerhires.jpg

Pralni stroj

Ponosite vse stvari iz omare, šele nato zaženite pralni stroj. Zakaj, se boste vprašali, če pa boste to na koncu vseeno morali prati. Zato, ker boste v tem primeru večkrat oblekli hlače, pulover ali krilo, ki bi jih sicer že dali v pranje, kljub temu, da zraven niste ponosili vseh majic, puloverjev in srajc, ki jih premorete. Tudi stroj bo tako veliko bolj poln kot sicer. Dodatna prednost je, da boste v tem primeru natanko videli, katerih stvari ne želite več dati nase in jih boste lahko podarili komu, ki jim bodo prišle prav, vi pa boste v omari naredili prostor.

Električne naprave izključite

Kadar električnih naprav ne uporabljate, jih izključite iz vtičnice. Naprave v stanju pripravljenosti, kot so televizor, glasbeni sistem, računalnik, polnilec za telefon in podobne namreč "pokurijo" kar okoli 20 odstotkov električne energije, ki jo sicer potrebujejo za delovanje.

Zmanjšajte odvečno gretje ali hlajenje

Zimsko ogrevanje in poletno hlajenje prostorov k računom za električno energijo doda kar nekaj evrov. Namesto centralne klimatske naprave uporabljajte prenosne naprave in z njimi hladite oziroma ogrevajte le prostore, ki jih v tistem trenutku zares uporabljate. Temperatura sobe ne sme biti več kot 10 stopinj višja oziroma nižja od zunanje. Najboljši so grelniki oziroma klimatske prenosne naprave s termostati. Izognite se talnemu gretju. Poleti prostor hladite z ventilatorji, ne s klimatskimi napravami. Še bolje za vaš žep bo, če naprav sploh ne boste uporabljali. Pozimi se topleje oblecite in se zavijte v tople odeje, poleti pa prostor zjutraj in zvečer dobro prezračite.

led8.jpg

Razsvetljava

Kupite varčne ali LED-žarnice, saj boste z njimi veliko prihranili. Seveda pa ne pozabite na ugašanje luči v prostorih, v katerih vas ni. Namesto da večerjate ob prižgani luči, lahko to vsaj nekaj dni v tednu storite tudi drugače. Bodite romantični in namesto luči prižgite sveče. Ali pa jejte v temi in s tem nahranite še preostale čute.

Za mesec dni slovo od tehnoloških naprav

Poskusite mesec dni živeti brez računalnika, televizorja in modernih naprav, kot je kavomat. Tako boste ugotovili, koliko električne energije potrošite za nekaj, česar v bistvu sploh ne potrebujete.

Sončna energija

Vodo lahko ogrevate tudi s pomočjo sonca. Namestite grelnik na sončno energijo. Z njim lahko namreč privarčujete do dve tretjini siceršnjih stroškov ogrevanja vode, začetna investicija pa se vam povrne v približno petih letih. Če sončna energija pri vas ne pride v poštev, namestite toplotno črpalko, ki je lahko enako stroškovno učinkovita kot grelnik na sončno energijo.

Vetrna energija

Če živite v bolj vetrovnih krajih, je prava rešitev za vas vetrna turbina. Z njo boste na dolgi rok prihranili veliko denarja.

home_swimming_pools5.jpg

Bazen

Če imate bazen s čistilno črpalko, slednjo naravnajte na minimalno delovanje, na primer na šest ur dnevno. Redno čistite filtre. Kupite pregrinjalo za bazen. Črpalko pozimi ugasnite.

Izolacija strehe oziroma stropov

Z dobro izolirano streho oziroma stropi bo pozimi v vašem domu za pet stopinj topleje, poleti pa za 10 stopinj hladneje. Na ta račun boste za ogrevanje oziroma hlajenje potrošili veliko manj električne energije (če boste izolirali tako streho kot strope, se bodo stroški zmanjšali za kar 75 odstotkov). Tudi izolacija oken in vrat bo zmanjšala strošek električne energije, največji prihranek pa boste dosegli z izolacijo strehe.

Še nekaj nasvetov

Redno merite in spremljajte svojo porabo in stroške električne energije. Vse, ki živijo pod vašo streho, poučite o varčnem ravnanju. Varčnost, poleg nove opreme, terja tudi spremembo vaših navad, kot je na primer krajši čas prhanja.