Dekoracija

Ker je azijski vrt prostor za meditacijo, ne sme biti prenatrpan. Pazite na to, ko izbirate vrtne elemente in dekoracijo.

Laterne

Obvezna dekoracija so laterne iz riževega papirja. Bodisi le ena ali več, obešene na vrvico okoli pergole ali drevesnih vej, bodo vaš vrt osvetlile s toplo in nemotečo svetlobo. Lahko pa vrt okrasite tudi s tradicionalnimi japonskimi laternami iz kamna. Te so večje in veliko dražje od kitajskih papirnatih svetilk, a z njimi boste v vrtu pričarali impresivno atmosfero. Če se boste odločili zanje, jih položite na ploščate kamne v bližino vode ali ribnika, kjer imajo tradicionalno mesto.

details1.jpg

Kipi verskih figur in živali

Tudi kipi so pomemben del azijskega vrta. Pogosto upodabljajo verske figure, kot je Buda, ali azijske živali, kot je denimo tiger. Po navadi so izdelani iz lesa, žada, kamna ali brona.

Zvončki in gongi

Obvezen element azijskega vrta so bambusovi vetrni zvončki in majhni gongi, ki s svojimi zvoki prispevajo k ubranemu vzdušju vrtne oaze.

Voda in mostovi

Voda je pomemben del azijskih vrtov. Lahko si omislite koi ribnik, mirno in sproščeno oazo miru ali pa uredite potok ali slap, ki bo s svojim žuborenjem vašemu vrtu dajal ritem. Pri snovanju vodnih površin sledite oblikam narave in svojega vrta. Če imate na voljo nekaj več denarja (in prostora), pa nad ribnik ali drugo vodno površino namestite majhen okrasen obokan lesen most, katerega razpon naj meri od dva do šest metrov.

spring_2010_066.jpg

Pokrite površine

Na svoj vrt postavite majhen lesen paviljon. Na kitajskih vrtovih naj bi uživali v vsakem vremenu; majhne pokrite površine bodo odlično služile temu namenu. Paviljon postavite na mesto, s katerega se ponuja čudovit razgled na vrt, potko med paviljonom in hišo pa tlakujte s kamni. Če imate dovolj prostora, po vrtu razmestite še nekaj klopic. Tako boste v vrtu pričarali še prijetnejšo in bolj vabljivo atmosfero.

Kamni

Tudi če vam ni do kamnitega zenovskega vrta, na vrt vseeno postavite nekaj kamnov. Z njimi boste namreč razbili monotono zeleno barvo. Za večji vizualni učinek položite kamne enega vrh drugega. Priporočljivo je tudi, da uporabite različne vrste in oblike kamnov, tako z ostrimi kot gladkimi robovi, pa tudi takšne okroglih oblik.

Potke

Azijski vrtovi so namenjeni za sprehajanje in ustvarjanje potk skozi vrt je eden od načinov, kako pritegniti pozorost in vas povabiti na sprehod. Potke lahko tlakujete z gramozom (ta naj bo takšne barve, ki se bo ujemala z barvami vrta) ali pa s posameznimi večjimi kamni. Pot mora biti udobna za hojo. Na ta način boste namreč še dodatno podoživeli celotno izkušnjo azijskega vrta.

zen_garden.jpg

Zelenje

Ko boste izbirali rastline, ne pozabite na bambus, bodisi divjega bodisi v koritih. Ta bo namreč poskrbel za umirjeno zeleno kuliso za divje in barvite cvetlice. Če ste pristaš barv, si omislite češnjevo drevo ali japonski javor. Tudi lilije in potonike bodo izvrstno pričarale azijsko vzdušje, zelo lepo pa se podajo tudi z bambusom ali bambusovo ograjo.

Po azijskih vrtovih se lahko sprehodite v naši fotogaleriji.