Kako tanek je ta material, vam bo morda bolj jasno, če vam povemo, da bi bila dva milijona takšnih listov, zloženih enega vrh drugega, še vedno tanjša od kreditne kartice.

Nadzor pretoka elektronov skozi grafen

Znanstveniki se trenutno ukvarjajo s problemom nadzora pretoka elektronov skozi material, kar je nujno za delovanje vseh vrst elektronskega vezja. Grafen se namreč obnaša popolnoma drugače kot silikon, material, ki ga trenutno uporabljajo kot polprevodnik.

nagel_bearb_volker_lannert_mineralogie.jpg

Uporaba borovega nitrida

Lani so znanstveniki odkrili, da bi lahko liste grafena namestili na borov nitrid, slednji pa poleg mehanske podpore dodatno izboljša elektronske lastnosti grafena, saj izravna nihanja v elektronskih nabojih. Zdaj so ugotovili tudi, da borov nitrid vpliva tudi na potovanje elektronov skozi grafen. Elektroni namreč z uporabo tega elementa ne uhajajo več čez grafen.

Liste grafena so znanstveniki na borov nitrid postavljali pod različnimi koti, najboljše rezultate pa so dosegli s šesterokotno strukturo med seboj prepletajočih se materialov. Za zdaj jim na ta način uspe "ukrotiti" med 10 in 20 odstotki elektronov.

graphene_112039080_ts2.jpg

Kljub temu, da so znanstveniki še zelo na začetku s svojimi dognanji, pa upajo, da jim bo nekoč uspelo avtomatizirati ta proces, tako da bo mikroelektronika na osnovi grafena dokončno izpodrinila silikonsko ero.