V središču je nordijski dizajn

Letos bo pomemben vpliv na vrtno pohištvo imel nordijski dizajn. Kombinacija nepobarvanega jekla s sivkastim lesom v minimalističnem dizajnu ustvarja čiste, jasne linije in daje hladen vtis. V skladu s skandinavskim obmorskim podnebjem lahko imajo mize in stoli nekoliko bolj grob, robusten videz.

Priljubljene so črte in modri odtenki. Tudi romanticizem doživlja svojo renesanso, saj vse več oblikovalcev ustvarja izdelke, ki delujejo nekoliko zasanjano. Ta trend se kaže v igrivih kreacijah, nežnem toku linij ter ljubkih dizajnih, kot so cvetlični ali starinski vzorci. V nasprotju z romantičnim videzom je mestni slog, ki postaja vse bolj razširjen tudi na prostem. Za ta slog so značilne ekstravagantne oblike, elegantni ležalniki in divani s čistimi linijami. V mnogih primerih so materiali kombinirani z nerjavečim jeklom.

iklizud.jpg

Večje pohištvo in uporabne naprave

Ker so veliki balkoni vse bolj priljubljeni, se temu prilagaja tudi pohištvo, ki je večje in bolj ''masivno''. Podobno je tudi s pletenim vrtnim pohištvom. Zaradi napredka v tehnologiji lahko proizvajalci ustvarijo lepe posnetke kamna iz kompozitne smole, ki jih na primer uporabimo na vrhu mize. Površje materiala je tako podobno pravemu kamnu, da je razliko skoraj nemogoče opaziti.

Priljubljene so tudi različne vrste žarov. Zaželeno je, da so multifunkcionalni in v modernih barvah. Tudi naprave morajo biti priročne, večuporabne in preproste za uporabo. Takšne so na primer kosilnice za trato z baterijami, ki jih lahko ponovno napolnimo, grablje, ki jih uporabljamo tudi kot lopato, ali pa sodi za zbiranje deževnice z vgrajeno zalivalko.

mfzkijngzm.jpg

Dekorativni elementi

Zunanji dekorativni elementi in dodatki postajajo vse bolj pomembni, saj pomagajo spreminjati terase in balkone v harmonične zunanje dnevne sobe. Naraven videz se prepleta z modernim. Cvetlični lonci in korita so na voljo v elegantnih rjavih, sivih in peščenih odtenkih in se odlikujejo s svežim dizajnom. Pojavljali pa se bodo tudi bolj osupljivi elementi, na primer cvetlični lončki s ''plazilskim'' videzom ali viseči cvetlični lončki z odprtim dnom, tako da lahko cvetlice rastejo navzdol proti tlom.

hjkclc.jpg

Zeleno v vseh pogledih

Potrošniki so vse bolj ozaveščeni in zahtevajo ekološke, okolju prijazne izdelke, kar se kaže tudi pri vrtnem pohištvu, ki je lahko iz recikliranih materialov ali takšnih z manjšim ogljičnim odtisom. Tudi pripomočki za vrt, na primer gnojila, morajo biti ekološki. Zelena pa je celo barva pohištva za to leto, čeprav je bila v trendu že lani – na vrtu bodo še posebno lepi videti kovinski kosi v tej barvi s svetlejšimi vzorci. Proizvajalci se osredotočajo na močne odtenke, kot sta barva limete ali jabolčno zelena. V letu 2012 bodo sicer dominirali tudi bela barva ter različni peščeni in rjavi odtenki.