Pomislite, kako so vaše rastline uspevale lansko sezono. Če na vrtu opazite rastline z rjavimi, rumenimi ali sivimi lisami, razbarvanimi ali odpadlimi listi, je vsako od teh opažanj lahko znak bolezni. Seveda niso vse rastlinske bolezni enako resne, saj nekatere povzročijo samo to, da so rastline videti grde in slabotne, medtem ko se druge lahko širijo in uničijo cel vrt.

Pozimi se zaredijo glive in rastlinske bolezni

Med hladnimi zimskimi meseci znaki večine glivičnih in drugih bolezni ter parazitnih okužb niso vidne, saj je običajno po tleh nasuta plast mulčenja. Pod plastjo listja, lesenih ostružkov, vejic ali slame pa plesni, glive in druge bakterije ne umrejo, temveč v mulčenju in pod njim prezimijo. Ta izolacijska plast namreč omogoči, da bolezni in glive preživijo hladno vreme in se naslednjo vrtnarsko sezono vrnejo še okrepljene.

mulch_fungus.jpg

Zaradi tega si nataknite par zaščitnih vrtnarskih rokavic in pograbite vrečko za smeti. Z lopatico previdno poberite vse mulčenje okoli rastlin. Pri tem poskrbite, da z vrta odstranite tudi mrtvo listje, ki leži naokoli. Vrečko zavrzite stran od vrta, tako da se morebitne bolezni ne bodo mogle razširiti naprej.

Mulčenje zamenjajte z anorganskim

Ko so zimske temperature že bolj blage in redko padejo pod ledišče, vam mulčenja ni treba zamenjati z novo plastjo. Če pa vaše rastline same še ne morejo premagati nizkih temperatur, staro plast zamenjajte z novim anorganskim mulčenjem, bodisi z drobnimi kamenčki bodisi z mulčenjem iz recikliranih materialov.

gravel_mulch_76745ac2.jpg

Spomladi, ko boste bolj prepričani, da so rastline zdrave, si lahko ponovno omislite organsko mulčenje, če vam je bolj všeč. Izberete lahko na primer ostružke lubja borovih dreves, saj med počasnim razpadanjem ponujajo tudi nekaj upora proti glivični rasti.

Pravilno dodajanje mulčenja

Sloj mulčenja naj ne bo debelejši od šest centimetrov. Ko ste ga nasuli, odstranite odvečno plast neposredno okoli vznožja rastline – vsaj kak centimeter ali dva okoli rastline bi namreč morala biti gola zemlja. Če se mulčenje dotakne stebla rastline, spodbuja razvoj gliv in rastlinskih bolezni.