Dolgi strešni previsi, ki so strateško postavljeni na južno stran, objekt varujejo pred močnimi sončnimi žarki poleti in preprečujejo, da bi se hiša pregrevala. To pomeni, da bivalni prostori potrebujejo manj hlajenja v vročih mesecih, zaradi česar boste manj uporabljali klimatske naprave in prihranili energijo. Kakovostno izdelan previs strehe pa bo hkrati pozimi omogočil tudi prodiranje svetlobe v stavbo, s čimer zmanjšate stroške za ogrevanje in razsvetljavo doma.

stresni_previsi_1.jpg

Učinkovita raba energije, zaščita pred vremenskimi vplivi

Poleg tega previsi zagotavljajo zavetje in pomagajo ščititi objekt pred slabimi vremenskimi razmerami, saj zadržijo tako sneg in dež kot veter, videti pa so naravnost razkošni. V slabem vremenu učinkovito zaščitijo vrata, okna, fasado in temelje zgradbe. Previsi so najbolj učinkoviti v opoldanski vročini in za elemente, ki so usmerjeni proti južni strani neba. Izberete lahko praktično katero koli dolžino ali obliko previsov, ki jih prilagodite vašim potrebam.

stresni_previsi_2.jpg

Posebna priporočila

Glede na to, v katerem podnebju živite, obstajajo posebna priporočila za energijsko učinkovitejše previse. Če živite v hladnem podnebju, 21. junija (poletni solsticij) poiščite črto sence na južnem oknu hiše, ki je na sredini objekta. V zmernem podnebju 21. junija določite črto sence na okenski polici okna, medtem ko v vročem podnebju črto sence na okenskem okvirju poiščite 21. marca (pomladansko enakonočje).

Zapomnite si: če živite v bolj hladnem okolju, naj bodo previsi krajši, če pa živite v vročem podnebju, morajo biti daljši.