»Zastopamo avstrijskega proizvajalca peči in kurišč Austroflamm. Njihova kurišča so z notranje strani obložena s patentiranim belim litim šamotom, ki je rahlo valovit in znižuje emisije. Zastekljena vrata s stranskim ali dvižnim odpiranjem so zrakotesna, kar pomeni, da so primerna tudi za pasivno gradnjo,« razlaga Ludvik Golob.

Toplozračni kamin z izpihom toplega zraka je tako v bistvu prostostoječa ogrevana komora z dovodom svežega zraka, ki se segret z izpuhom odvaja v ogrevani prostor. Poznane so tudi izvedbe s prisilnim ventilatorskim izpuhom, toda v Pečarstvu Golob stavijo na naravno kroženje zraka, kar omogoča daljšo akumulacijo toplote in manj prahu v ogrevanem prostoru. Za akumulacijo toplote pa je potrebna primerna pozidava kurišča.

toplozracne_peci1.jpg

Podnožje kurišča je lahko pozidano s plinobetonom (siporeks). Prednost so večji bloki, ki jih je lažje tudi obdelovati, treba pa jih je premazati z ustreznim lepilom, da se s časom ne drobijo. Ker so izolativni, ne akumulirajo toplote. Zato je obod nad kuriščem treba obzidati s šamotom vse do višine rozete za izpih toplega zraka. »Mi nad to rešetko vgradimo še šamotno ploščo in tako zapremo toplotno komoro okoli kurišča. Tako tudi usmerimo odvod ogretega zraka skozi izpuh,« še poudarja Ludvik Golob.

toplozracne_peci2.jpg

Šamotna obloga kurišča dosega višjo temperaturo (s pravilnim ogrevanjem do 350 stopinj Celzija) od denimo litoželeznega, ki se sicer hitreje segreje, a tudi hitreje ohladi. Višja temperatura zagotavlja tudi večjo ogrevalno moč, ki se akumulira tudi v šamotni pozidavi kaminske komore. Ta zadrži sevalno moč toplote do šest ur. Poleg tega je mogoče na osnovno kurišče pritrditi posebne plošče HMS, ki toploto zelo hitro sprejmejo, imajo veliko sevalno moč in podaljšajo akumulacijo toplote na 9 ur.

toplozracne_peci3.jpg

Za zunanjo obdelavo kamina so primerne čim bolj enostavne rešitve. Že kamnite obloge denimo zmanjšujejo prevodnost toplote. Na tako osnovno kurišče je sicer mogoče priklopiti še kakšne klopi ali ležišča, mogoče jih je obleči v keramiko, ki prav tako dobro in razmeroma hitro akumulira toploto, in podobno. Vse to pa je seveda odvisno od želja lastnika, velikosti prostora in seveda – cene. Te se začnejo pri 3500 evrih in gredo lahko z različnimi željami, pozidavami in posebnimi dodatki »v neskončnost«. V vsakem primeru pa Ludvik Golob svetuje, da pozidavo toplozračnega kurišča izvede izkušen pečar, ki dobro ve, kaj in kako mora uporabiti v določeni fazi gradnje, da pozneje ni slabe volje na nobeni strani …