Kaj je fuzija stekla?

Se sprašujete, kaj pravzaprav je fuzija stekla? Na kratko bi lahko definirali, da je fuzija stekla postopek, pri katerem se s toplotno obdelavo pri visoki temperaturi okoli 800 stopinj Celzija (več načinov taljenja in oblikovanja, razponi od 700 do 900 stopinj Celzija) staplja eno ali več plasti stekla v novo celoto. Pri tem je pomembno, da so stekla, ki jih stapljamo skupaj, kompatibilna, sicer prihaja do napetosti v materialu in izdelek poči; lahko takoj ko ga vzamemo iz peči ali čez mesece. Pri fuziji stekla za barvanje in dekoriranje uporabljamo barvne pigmente*, zlato, emajle, žice, bakrene folije, steklene dodatke, granulate in druge dodatke, ki prenesejo visoko temperaturo, zato fuzija stekla oblikovalcu dopušča poigravanje z različnimi idejami in ustvarjanje nenavadnih oblik in barvnih spektrov ter struktur.

steklo1.jpg
steklo2.jpg

Fuzija stekla postaja priljubljena

V zadnjih desetih letih so fuzijsko oblikovani izdelki postali tudi pri nas sestavni del steklarske obrti, ta tehnika pa je priljubljena tudi pri izdelovalcih nakita in vitražev, našla je pot tudi v umetnost in arhitekturo. Če ste si že ogledali Kristalno palačo v ljubljanskem BTC, ki je, mimogrede, najvišja stavba v Sloveniji, potem ste gotovo v preddverju opazili impresivno umetniško postavitev fuzijske steklene reke Leonide Justinek z naslovom »Modra reka poje mi«, ki je narejena na temo slovenske legende o Urški in povodnem možu. Lika Urške in povodnega moža v bronu je upodobil kipar Mik Simčič.

steklo3.jpg
steklo4.jpg

Raznovrstni izdelki s pomočjo fuzije stekla

Najpogostejši izdelki iz fuzijsko oblikovanega stekla so:
• sklede, pladnji, ure, vaze,
• nakit, dekorativne luči,
• okviri za ogledala in slike, predelne stene, polnila za okna in vrata, mizice, kopalniške bordure in umivalniki,
• slike in umetniške skulpture,
• dekorativni elementi za izdelovanje vitražev.

steklo5.jpg
steklo6.jpg

Fuzija stekla kot konjiček

Tudi nekateri hobi ustvarjalci si fuzijo stekla izberejo za svoj konjiček, vendar je ta tehnika zahtevna in potrebujejo veliko znanja ter tudi opreme. Tisti, ki izdelujejo vitraže, in keramiki, ki sami žgejo keramične izdelke, so že na pol poti: prvi imajo veliko znanja o steklu, drugi pa imajo keramično peč, v kateri lahko naredijo kakšen izdelek za svoj dom ali za darilo. Za vse pa je priporočljivo, da obiščejo tečaj fuzije stekla in si priskrbijo strokovno literaturo ter sami naredijo potrebne poizkuse.

steklo7.jpg
steklo8.jpg

Kaj potrebujemo za fuzijo stekla

Potrebujemo: ustrezno steklo (navadno steklo), mizo za rezanje stekla, peč za taljenje stekla, orodje in pripomočke, kalupe oziroma materiale za oblikovanja stekla, ločilne materiale za pripravo peči in kalupov, različne dodatke za barvanje in dekoriranje. *Pri uporabi ločilnih materialov in pigmentov potrebujemo masko.

Kratek opis potrebnih korakov pri fuziji stekla:
• najprej si skiciramo idejno zamisel,
• določimo natančne mere stekla,
• steklo razrežemo v primerne velikosti in oblike,
• ugotovimo pravo stran stekla,
• steklo očistimo s čistim alkoholom in mehko krpo,
• sledi barvanje stekla z oksidi in dekoriranje stekla z raznimi dodatki,
• polaganje na podlago za oblikovanje (kalup, podlage),
• žganje – taljenje v peči po posebni krivulji, ki je prilagojena debelini stekla in izdelku,
• izdelek lahko vzamemo iz peči, ko se popolnoma ohladi in ga lahko primemo z roko.

Več o fuziji stekla in drugih tehnikah lahko preberete v knjigi Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE – več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah, ki je izšla lani pri založbi Littera Picta.