Doba udobja

Še do nedavnega smo se lahko najbolje ogreli tako, da smo oblekli toplo oblačilo in tako poskrbeli za ''izolacijo'' svojega telesa. Zdaj pa smo v dobi termostatov, klimatskih naprav in sistemov ogrevanja, ki so nenehno v pogonu in skrbijo, da je prostor vedno ogret na približno dvajset stopinj. Moderni sistemi za ogrevanje in ohlajanje so pasivni – lahko jih nastavimo in nanje pozabimo. Ker smo preveč leni, da bi oblekli pulover, se slekli ali pa odprli okno, prepuščamo nastavljanje temperature termostatom in strojnim inženirjem.

grey_sweater.jpg

Vendar pa je temperatura le eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na naše udobje. Victor Olgyay je v svoji raziskavi pokazal, da na naše udobje poleg temperature vplivata tudi vlažnost in pretok zraka. Kot opaža novinar Kris De Decker, so se sčasoma temperature v notranjih prostorih vedno bolj višale. In ne glede na to, kako se trudimo z izoliranjem in tesnjenjem naših domov, vse to zbledi v primerjavi z energijo, ki bi jo prihranili, če bi preprosto kdaj ugasnili termostat. V povprečju so energijsko učinkoviti domovi v letih od 1993 in 2005 porabili za manj kot dvajset odstotkov manj energije – toliko pa bi jo prihranili že zgolj s tem, da bi termostat nastavili za dve stopinji manj! Če pa bi termostat z 22 stopinj nastavili na 18, pa bi prihranili vsaj 35 odstotkov energije.

154_p_1295598252562.jpg

Koliko toplote potrebujemo za udobje?

Da bi se človek med počitkom udobno počutil pri 21 stopinjah Celzija, je potrebna določena količina toplotne izolacije – 88R oziroma toliko, kot jo dobimo z dobrega pol centimetra debelo izolacijo iz steklenih vlaken. Tako lahko izračunamo tudi, katera oblačila in koliko jih naj oblečemo, da se bomo počutili dobro pri določeni temperaturi. Kris svetuje uporabo termičnega in športnega spodnjega perila in dodaja: ''Potencial za varčevanje z energijo s pomočjo oblačil je tako velik, da ga ne smemo več zapostavljati – čeprav se ravno to zdaj dogaja. Seveda to ne pomeni, da ne bi smeli spodbujati vgradnje kakovostne izolacije in učinkovitih ogrevalnih sistemov. Slediti moramo vsem trem potem, vendar pa je izboljšanje izolacije z oblačili seveda najcenejši, najlažji in najhitrejši način.''