Ustvarjanje krajine z užitnimi rastlinami po Avisinem združuje najboljše iz svetov vrtnarjenja in krajinskega oblikovanja. Tako ste deležni dvojnega zadovoljstva – po eni strani sami pridelate zdravo, svežo in okusno hrano zase in za svojo družino, pa še okolica hiše je videti lepa. Z gojenjem organske hrane na svojem vrtu zmanjšate svoj ogljični odtis in porabite manj naravnih virov. Tudi porabo vode za užitne rastline je lažje upravičiti kot za rastline, ki so le okrasne.

r_edible_flowers2.jpg

Začnite z nezahtevnimi rastlinami

Za lep videz pokrajine ne potrebujete veliko prostora. Že na majhnem koščku zemlje lahko gojite čudovite okrasne rastline. Na verandi ali pa tudi ob velikem oknu z dovolj svetlobe lahko v lončkih posejete zelišča, kot so peteršilj, koriander, drobnjak, rožmarin in origano. Tako vedno sproti dobite sveža zelišča, ko jih potrebujete za kuhanje. Tudi meta, melisa in citronka se dobro obnesejo v posodah. Solato, paradižnike in kumare lahko gojite že na majhnem vrtu. Teraso lahko na primer obkrožite s sončnicami, sadnim drevjem, zelišči in jagodami ali malinami.

Bistveno za lep videz pokrajine z užitnimi rastlinami je, da pravo rastlino umestite na pravo mesto. Lepe cvetlice naj bodo na vidnejšem mestu, medtem ko tiste, ki so sicer okusne, a ne preveč prijetne na pogled, skrijte bolj zadaj.

black_oil_sunflower_seeds_p.jpg

Pozimi imate dovolj časa za priprave

Zakaj ne bi nekaj okrasnih dreves in grmov zamenjali s sadnimi? Borovnice so lepe, dobre, pa še obilno obrodijo. Zdaj, ko je zima, lahko malo pregledate ponudbo semen in sadik ter naredite seznam rastlin, ki bi jih imeli na svojem vrtu. Če imate majhen vrt, je morda bolje, da se namesto za semena odločite za sadike. Če je območje, kjer nameravate saditi, posejano s plevelom in nezaželeno travo, ga čez zimo prekrijte z zastirko, da bo pripravljeno za pomladansko sajenje. Za navdih lahko ob zimskih večerih preberete dobro knjigo o vrtnarjenju.