Na začetku večmesečnega bivanja doma ob prihodu novega člana družine je verjetno vsaka mati (ali oče) navdušena nad obilico prostega časa ter posvečanja bližnjim, samim sebi in skrbi za dom. Vendar pa si običajno po več tednih in mesecih začenjajo biti vsi dnevi podobni, saj vso koncentracijo usmerjate v to, da ste popolna gospodinja ali gospodinjec. To pa je lahko nekaj najslabšega za duševno zdravje.

Kaj lahko storite?

Zaradi tega se morate najprej zavedati, da je delo matere in žene služba, ki traja 24 ur na dan in 365 dni na leto. Ko se boste zavedali, da je prav tako, če ne še bolj pomembna od službe, za katero dobite plačo, boste že korak bližje k izboljšani samopodobi in boljšemu izkoristku prednosti, ki jih ponuja bivanje doma.

workfromhome_mom.jpg

Poiščite si zanimiv konjiček

Če si začenjajo biti dnevi vedno bolj podobni, poskušajte v svojo rutino vplesti priljubljen hobi, ki vam bo odvrnil um od gospodinjskega dela. Lotite se lahko praktično česar koli, bodisi pisanja pesmic, risanja, kvačkanja ali drugih ročnih del bodisi se začnete ukvarjati z jogo ali na primer fotografiranjem.

Za izbrani konjiček si vzemite čas vsaj enkrat tedensko, lahko pa ga vključite tudi v vsakdanjik. Če čez dan nimate časa, se hobija lotite popoldan ali zvečer, ko se partner vrne domov in lahko on popazi na otroka. Če si ne boste vzeli časa samo zase, da uživate in počnete tisto, kar vas veseli, boste namreč čez čas postali zagrenjeni in nejevoljni.

Vzemite si čas za partnerja

Seveda je pomembno, da preživite vsi skupaj z dojenčkom čim več časa, vendar pa si morate najti čas tudi samo za partnerja. Vzdrževanje intimnega odnosa in učinkovita komunikacija sta bistvena za dolgoročno zdravo razmerje, zato ju ne spreglejte.

zaljubljen_par.jpg

Komunicirajte z drugimi

Ne pozabite ohranjati stika tudi z zunanjim svetom: prijatelje pokličite po telefonu ali pa v stik z njimi stopite s pomočjo spletnih družabnih obrežij oziroma drugih načinov komuniciranja. Dostop do spleta je še posebno priročen, sporazumevanje pa je nujen del naših življenj, saj se le tako ne boste počutili izolirani od sveta.

Začnite ceniti, kar imate

Matere, ki ostanejo doma, so pravzaprav prejele posebno darilo in priložnost, da ostanejo z otroki prvih nekaj let življenja. Vsakdo nima te možnosti, da gleda svojega potomca, kako raste in se razvija, zaradi česar bi morali ceniti priložnost in se zavedati, kako srečni ste lahko. Če mislite, da vam bo predčasni odhod v novo službo olajšal življenje, se pošteno motite – takrat boste šele na preizkušnji, ko bo na vaša ramena padlo dvojno breme, vi pa boste le še bolj suženj rutine. Te neverjetne izkušnje zato nikoli ne smete vzeti za samoumevno.