Če veste, kako uporabite določene barve za doseganje sproščenega vzdušja na vrtu, ste korak bližje k oblikovanju impresivnega vrta, v katerem se boste dobro počutili in nabrali novih moči.

Topli barvni odtenki

Uporabite odtenke rumene, oranžne in rdeče barve, če želite posvetliti okolico svojega doma in ustvariti središčno točko vrta. Tople barve namreč oddajajo energijo in so idealne za preusmeritev pogleda na želeno mesto, obenem pa naredijo majhne površine navidezno večje. Uporabite jih za poživitev dolgočasnih vrtov ali pa z njimi preusmerite pogled z neprivlačnih elementov, kot so sosednje stavbe.

cvetlice_barve.jpg

Hladne barve

Če uporabite vijolične, nežno rožnate, modre in zelene tone vrtnih cvetlic, boste prav tako vizualno povečali manjša območja. Hladne barve se namreč zlijejo z okoliško krajino in ji dajo naraven videz, hkrati pa dajejo občutek sproščenosti in spokojnosti.

Sorodne barve

Če želite kreirati skladno podobo cvetlične gredice, izberite sorodne barve. Na primer izberite tri ali več odtenkov iste barve, kot so oranžna, rdečeoranžna in rožnatooranžna. Najprej izberite prevladujočo barvo, ki jo zatem dopolnite s sorodnimi toni. Prevladujoča barva naj krasi cvetove največjih in najbujnejših cvetlic.

Komplementarne barve

Poskusite združiti komplementarne barve, ki so si na nasprotnih straneh barvne palete, saj tako poudarite lepoto obeh odtenkov. Združite lahko vijolične in rumene/oranžne odtenke, modre in oranžne/rdeče ali ne nazadnje zelene z modrimi toni. Kombinirate lahko na primer ameriški slamnik in cvetlice s svetlejšimi črnimi cvetovi.

cvetlice_barve_2.JPG

Nevtralni odtenki

Odločite se lahko tudi za bolj nevtralne odtenke: izberite zemeljske tone, denimo rjavo, belo in olivno zeleno barvo cvetlic ter njihovega listja. Svetujemo vam, da večje rastline posadite v ozadje gredice, medtem ko manjše rastline z belimi ali drugimi svetlimi cvetovi posadite v ospredje.

Eklektične barve

Če obožujete pisane vrtove in se radi poigrate z vsemi barvami, izberite cvetlice raznobarvnih cvetov, ki bodo popestrile pusto okolico doma. Odločite se za poljubne sorte rastlin, ki so vam osebno najbolj všeč – naključne kombinacije so pogosto še bolj privlačne na pogled in pravi nadih za gledalce.