Hišni ljubljenčki

Pes ali mačka sta lahko vaša najboljša in najbolj zvesta prijatelja, sta pa lahko tudi vir vašega stresa, kar ve vsak, ki je svojega kosmatinčka kdaj moral pod nujno peljati k veterinarju ali pa zaradi njihovega oglašanja do zgodnjih jutranjih ur ni mogel zatisniti oči. Če slednje traja dalj časa, poiščite nasvet veterinarja, najemite trenerja psa in postavite štirinožcu nova pravila in meje. Hišni ljubljenček bi moral izboljšati kvaliteto vašega življenja, ne pa je poslabšati. A nikar zdaj ne pričnite razmišljati o tem, kako bi se ga znebili. Raziskave namreč kažejo, da so lastniki hišnih ljubljenčkov srečnejši in imajo kvalitetnejše ter manj stresno življenje od tistih, ki nimajo živalskih kompanjonov.

img_1159.jpg

Spalnica

Spalnica bi morala biti najbolj sproščujoč prostor vašega doma. Pa je takao? Obleke, razmetane po postelji, in nered na nočni omarici negativno vplivajo na kvaliteto vašega spanca in povečujejo stres. Raziskave so pokazale, da obstaja povezava med nepospravljenim domom in občutkom nezadovoljstva, blago depresijo in anksioznostjo. V današnjem hitrem tempu življenja se stvari lahko zelo hitro nakopičijo. Velik nered je zelo težko pospraviti, zato je bolje, da vsak dan naredite vsaj nekaj. Prevzemite nadzor nad svojim domom.

Budilka

Raziskave so pokazale, da budilke, osvetljene z modro barvo, uničujejo spanje in tako jemljejo nujno potrebno energijo za naslednji dan. Budilke z močnim in prodornim zvoncem naše telo že navsezgodaj spravijo v stres. Znanstveniki zato za bujenje svetujejo mirnejše tone.

Razsvetljava v kopalnici

Je razsvetljava v vaši kopalnici tako zelo močna, da v ogledalu vidite vsako gubico, nepravilnost na koži in razširjeno poro? Tudi to je lahko razlog za stres. To, kako se zjutraj vidite v ogledalo, vpliva na to, kako tisti dan doživljate sami sebe. Investicija v novo žarnico je lahko pomemben korak k temu, da se boste vsako jutro bolje počutili v lastni koži. Fluorescentna svetloba lahko vpliva na otroške možgane in povzroči hiperaktivnost.

bathroom_additional_lights.jpg

Računalnik

Če večino svojega delovnika preživite za računalnikom, poskušajte biti brez njega vsaj en dan med vikendom. Raziskave so namreč pokazale, da daljše sedenje za računalnikom povzroča stresne reakcije, kot so hitro dihanje ter napete roke in rame. Preveč informacij povzroča stres in vpliva na naše fizično zdravje.

Ključi, mobilni telefon in denarnica

Ste kdaj izgubili ključe, mobilni telefon ali denarnico? Že samo spoznanje, da ne morete najdi katere od omenjenih stvari, vas je zagotovo zelo vznemirilo. Ta vrsta stresa je normalna, a če pogosto izgubljate pomembne stvari, je morda čas, da nekaj ukrenete. Za začetek naredite dvojnik ključev, mobinik in denarnico pa hranite na istem mestu.