Vsi pijemo sadni sok iz plastenke ali vino iz steklenice. Po določenem času se nam običajno v domu nabere veliko število steklenic, ki jih ne zavrzite,  ampak jih raje reciklirajte tako, da jih uporabite na svojem vrtu ali drugje v okolici hiše.

Obroba vrta

Iz več steklenic za začetek izdelajte obrobo vrta. Skopljite plitev jarek na robovih vrta oziroma tam, kamor želite umestiti steklenice. Vsako steklenico posebej postavite z glavo navzdol v zemljo, v prst pa potisnite polovico steklenice ali kak milimeter več. Steklenice potisnite čim bolj skupaj, tako da se dotikajo in potekajo v enakomerni eni vrsti. Okoli njih za večjo stabilnost tesno nasujte in utrdite zemljo.

steklenice_so_obroba_vrta_2g.jpg

Uporabite lahko različne vrste in barve steklenic, saj ni nujno, da se med seboj ujemajo. Kombinirate lahko steklenice različnih oblik in barv:  prozorne, zelene, rjave ali drugih barv, ki jih oblikujte v barvit vzorec. Steklenice poravnajte, da bo podoba skladnejša.

Steklenice prebarvajte sami

Če imate na voljo samo čiste prozorne steklenice, ki niso obarvane, jih lahko kreativno pobarvate kar sami – nikar ne barvajte zunanje strani steklenic, temveč čopič z barvo potisnite v notranjost. Ko steklenico prebarvate od znotraj, je namreč skrb, da bi barvo sčasoma spral dež, odveč.

steklenice_so_obroba_drevesa.jpg

Tudi za druge namene

Poleg opisanega lahko steklenice v okolici doma uporabite tudi drugače. Z njimi lahko na podoben način obkrožite sadno ali okrasno drevo, vrtne gredice, popestrite kamnite predele vrta, obrobite vrtno stezo ali pa jih umestite v okrasni liniji pred grmovnice.

Običajno so steklenice vina, vode ali sokov podobne oblike z okroglim dnom; nekatere druge vrste steklenic, na primer tiste za kis, pa so lahko tudi drugih oblik, denimo s kvadratnim ali pravokotnim dnom. Iz njih sestavite preprosto dekoracijo, ki jo obesite na ograjo vrta, stene vrtne ute ali zidove zunanje terase.