Varnost

Pri ravnanju s tem strojem je potrebna zelo velika previdnost. Multikultivator namreč s preobračanjem zemlje na plano potegne še tudi vse kaj drugega kot prst (na primer kamne, kose lesa in druge nič kaj mehke stvari), kar se lahko bodisi zatakne med lopatice in tako za nekaj časa prekine naše delo bodisi poleti v zrak in morda celo zadene vas ali koga v vaši bližini. Zato si vedno nataknite zaščitna očala. Roke zaščitite z delavskimi rokavicami. Pred soncem pa ne pozabite s kremo za sončenje zaščititi vseh izpostavljenih delov kože. Ker so motokultivatorji zelo glasni, je priporočljiv tudi nakup (in uporaba) zamaškov za ušesa.

dscn4611.jpg

Prst

Preden zaženete motokultivator, se prepričajte, da je prst v ustreznem stanju za obdelavo. Ta ne sme biti preveč mokra ali vlažna, sicer boste zadušili njeno zračnost. Tega dela tudi ni priporočljivo opravljati ob zelo vetrovnem vremenu, saj vam bo zemljo razpihalo daleč naokrog. Če se opravila lotite jeseni, prsti dodajte nekaj aditivov, na primer apno. Ta je za spomladanski čas premočan, saj lahko zavre rast rastlin. Jeseni lahko prsti dodate tudi kompost ali gnojilo in ji tako omogočite, da se pripravi na čas, ko se prične taliti sneg. Spomladi jo še enkrat preorjite, najbolje nekaj tednov pred začetkov sajenja oziroma saditve.

fal2007_tiller_breakdown.jpg

Globina obdelave

Zelo pomembna je globina, do katere boste prekopali zemljo. Preden nastavite lopatice na motokultivatorju, najprej preverite, kakšna je optimalna globina za zvrst zelenjave, ki jo nameravate gojiti. Splošno pravilo je: od 15 do 20 centimetrov za pridelke z globokimi koreninami in od 10 do 15 centimetrov za pridelke s plitvimi koreninami. Preden se lotite nastavljanja lopatic, se prepričajte, da je stroj zares ugasnjen.