Zato morate dobro premisliti, kam sadiko posaditi, da bo lahko nemoteno zrasla v vse smeri. Poiščite najprimernejšo lokacijo, ki bo nekoč služila tudi posedanju pod drevesno krošnjo. Če niste prepričani, ali želite drevo na svojem dvorišču, vam lahko spodnji nasveti pomagajo, da brez skrbi v roke zgrabite lopato.

Ustrezna lokacija

Drevo posadite tako, da boste varčevali z energijo – pravilna lokacija novega drevesa namreč lahko zmanjša mesečne stroške ogrevanja in hlajenja doma. Drevesa zagotavljajo naravno hladno senco v poletnih mesecih, pozimi pa ščitijo pred zimskimi vetrovi. Tako je možno zmanjšati stroške energije za 30 odstotkov ali celo več.

sajenje_dreves_4.jpg

Drevo posadite tudi za večjo varnost − še ena pametna poteza je, da sadike ne posadite pred ali v bližino vhodnih vrat. Prikrivanje območja vhoda v hišo namreč ni dobra ideja. Poleg tega dreves ne sadite preblizu hiše, saj lahko koreninski sistem z leti načne temelje zgradbe.

Zmanjšajte stres in predvidevajte

Sajenje dreves lajša stres − če ste v stresu, zato posadite drevo. Študije so pokazale, da lahko le pet minut zadrževanja v bližini dreves zmanjša visok krvni tlak in sprosti napete mišice. Ob drevo postavite klop, da boste lahko ob njem posedali!

drevesa_v_blizini_doma.jpg

Posadite drevo za bolj estetski videz krajine – s pravo izbiro dreves lahko zimzelene barve izboljšajo videz vašega doma in okoliške krajine. Obstaja veliko različnih dreves, med katerimi lahko izbirate, vendar bodite previdni pri izbiri! Pazite na velikost, obliko, barvo in obseg. Pomislite in predvidevajte, kakšno bo videti odraslo drevo, da dobite natančnejšo predstavo o tem, kako se bo vklopilo v okolico. Karkoli naredite, ne sadite denimo vrbe, če nimate potočka, da jo postavite v bližino. Korenine vrbe bodo poiskale bližnji vodni vir in če je to vaša vodovodna cev, ste lahko v resnih težavah.

Zavetje pred sosedi

Drevo posadite tako, da ustvarite zavetje pred svojimi sosedi. Ne glede na to, kaj si mislite o njih, sadik ne sadite preblizu njihove ograje, saj bodo potem zrasle in poškodovale ograjo. Pazite tudi na kanalizacijo ali električni vod. Ko zasajate drevored ob domači dovoz, morate imeti v mislih tudi sosedov pogled na cesto, saj ga ne smete zakriti.